ГоловнаЕкономікаФінанси

Нацбанк анонсував заборону на дострокове зняття депозитів

Гонтарева просить українців бути готовими до реформ

Нацбанк анонсував заборону на дострокове зняття депозитів
Фото: Макс Левин

Національний банк готує законопроект про дострокове зняття депозитів, повідомила глава відомства Валерія Гонтарева в інтерв'ю "1+1".

"Що ми зробимо - і такий законопроект у парламенті вже є - це щоб валютні розрахунки не були більшими ніж, наприклад, 1000 євро. Друге питання, яке ми готуємо, коли засідатиме нова Рада, це про те, що депозити на термін - це депозити на термін. Ви ж розумієте, чому Національному банку доводиться постійно вводити обмеження зі зняття депозитів? Тільки тому, що у нас будь-який депозит сьогодні - це рахунок до запитання", - сказала Гонтарева.

При цьому вона підкреслила, що йдеться не про мораторій. "Ви не можете зняти ваш депозит до кінця терміну - ви можете не класти його на термін. Ось як ви взяли кредит, і ніхто від вас не вимагає його завтра назад... У нас абсолютно незбалансовані активи і пасиви банківської системи", - пояснила позицію НБУ Гонтарева.

Вона вважає, що населення у цьому питанні має показати свою свідомість і готовність до проєвропейських реформ. "Ми йдемо до Європи чи не йдемо? Якщо ми йдемо туди, то давайте починати йти. Тут нічого страшного немає, ваші гроші нікуди не подінуться. Вони стабілізують банківську систему. Хочете вищий відсоток? Ви просто крадете гроші на рік. Хочете мати можливість зняти їх у будь-який день. Ви покладете їх на ощадний рахунок і отримаєте можливість знімати їх у будь-який день. Але це все збалансує банківську систему, і Національному банку не треба буде закручувати гайки адміністративними заходами", - сказала вона.

Нагадаємо, що населення зберігає у банках 404 млрд гривень, з них майже 208 млрд - у гривні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram