ГоловнаЕкономікаДержава

Продан прокоментував кримінальне провадження щодо закупівлі вугілля

Міністр готовий співпрацювати зі слідством

Продан прокоментував кримінальне провадження щодо закупівлі вугілля
Фото: www.dyvys.in

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан підтвердив, що органи прокуратури перевіряють угоди, пов'язані із закупівлею вугілля.

"Мені складно сказати, що там за справа. Я розумію, що це справа пов'язана з тим, що прокуратура перевіряє державну компанію "Центренерго", перевіряє, як і які обсяги вугілля закуповувалися. Я так розумію, що перевірка йде за всіма угодами, пов'язаними із закупівлею вугілля. ПАРівське вугілля і ці угоди будуть також перевірятися", - зазначив міністр у коментарі агентству УНН.

Він також повідомив, що вугілля в ПАР закуповувалося у "прозорого" трейдера і його вартість відповідає ринковій ціні.

"Об'єктивну ціну на ПАРівське вугілля не можна порівняти з ціною українського і російського вугілля. Звичайно, воно буде дорожчим через транспортування, перевантаження в портах і так далі. Наскільки мені відомо з інформації, яку мені надавала компанія "Центренерго" і державна компанія, яка закуповувала, вони закуповували у досить прозорого трейдера, з прозорими складовими, які встановлюють ціну на вугілля. Вони керувалися відповідною ціною на ринку, яка є в Південно-Африканській Республіці, і плюс ті відповідні витрати з транспортування вугілля до українських станцій. У мене така інформація", - сказав Продан.

На думку міністра, Україна потребує кількох альтернативних джерел постачання вугілля.

"Тут головне, щоб не було затримки постачання вугілля на українські теплові станції, адже запаси вугілля критичні. Нам треба мати кілька альтернативних джерел вугілля і не залежати від одного постачальника, адже ми знаємо до чого це може призвести", - підкреслив міністр.

Продан також повідомив, що він особисто і Міністерство енергетики готові співпрацювати з правоохоронними органами.

Нагадаємо, вчора з'явилася інформація, що в Міненерго пройшли обшуки у справі про закупівлю вугілля в ПАР. Прес-секретар Міненерго Олена Міщенко заявила, що обшуків не було, проте Генеральній прокуратурі було надано всі відповідні документи із закупівлі та постачання вугілля з ПАР. Також органи прокуратури допитали директора "Укрінтеренерго" Володимира Зіневича та виконуючого обов'язки директора компанії "Центренерго" Юрія Головачова.

Продан повідомляв, що південноафриканське вугілля коштує 86 доларів за тонну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram