ГоловнаЕкономікаФінанси

Курс долара на чорному ринку на гривню вищий, ніж у банках

Журналісти дізналися, як працює тіньовий обмін валюти

Курс долара на чорному ринку на гривню вищий, ніж у банках
Фото: Макс Левин

Курс долара на чорному ринку приблизно на гривню вищмй, ніж курс, який встановлюють комерційні банки

Про це пише "Хабс".

Наприклад, середній курс продажу готівкового долара в обмінних пунктах вчора був на рівні 12,96 грн/дол., купівлі - 12,73 грн (дані bin.ua), тоді як на чорному ринку - 14,1-14,2 грн/дол. і 13,8-14 грн/дол. відповідно.

Сучасний чорний ринок - віртуальний. "Заходиш на сайт finance.ua або minfin.com.ua, дивишся заявки на продаж-купівлю валюти, дзвониш, бронюєш, домовляєшся про зустріч, приходиш, міняєш", - заявив виданню один із клієнтів тіньових обмінних пунктів. Угоди з купівлі-продажу валюти між фізособами в Україні заборонено, але ці сайти стверджують, що діють законно. Вони нібито надають можливість фізособам залишити заявки для банків, а хто далі ними користується, а також як і між ким відбувається обмін - вони не відслідковують.

Найчастіше клієнтів для "чорного обміну" запрошують в обмінний пункт невеликого банку, а іноді - в сам банк, в спеціальну закриту касу. Операції з обміну валюти здійснюють, як стандартні, тільки не проводять через касу. Для чорного ринку важлива сума, яку клієнт хоче обміняти (цікавість викликають понад $3000), а також купюри: що крупніші, то вищим може бути курс. У центрі Києва ставки вище - банки приймають суми від $10000.

finance.ua чи minfin.com.ua - найбільші дошки валютних оголошень. Наприклад, на finance.ua в день виставляється близько 150 заявок з купівлі-продажу валюти на суму від $500 до $500 тис.

Нагадаємо, що офіційний курс долара зараз знаходиться на рівні нижче за 13 грн. У Нацбанку обіцяли, що утримуватимуть курс приблизно на цьому рівні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram