ГоловнаЕкономікаДержава

Ліквідація "Вугілля України" поховала б держшахти, - експерт

Оборот держпідприємства за кілька місяців виріс в 3-4 рази

Ліквідація "Вугілля України" поховала б держшахти, - експерт
Первый замминистра энергетики Юрий Зюков
Фото: www.theinsider.ua

Ліквідація держпідприємства "Вугілля України", яку планувало здійснити попереднє керівництво Міністерства енергетики та вугільної промисловості, зробило б державні вугільні шахти ще збитковішими.

Про це заявив експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук "Обозревателю", коментуючи рішення нинішнього уряду здійснювати збут продукції державних вугільних підприємств тільки через ДП "Вугілля України".

За словами експерта, раніше на вугільному ринку діяла схема, коли приватні структури, наближені до попередньої влади, дешево купували державне вугілля в обхід "Вугілля України", а потім продавали його енергогенеруючим компаніям за значно вищою ціною.

"Ні для кого не секрет, що державні шахти в нас і так збиткові. А існування цієї схеми позбавляло державу можливості збувати вугілля самостійно і хоч якось заробляти на його реалізації", - зазначив Корольчук.

Він наголосив, що реалізація вугілля з державних шахт через ДП "Вугілля України" дозволить збільшити остаточну ціну продукції, що призведе до скорочення державних дотацій, спрямованих на вугільну галузь.

"За різними підрахунками, це дозволить державному бюджету заощадити від півтора до двох мільярдів гривень на рік. За нинішньої ситуації, в якій опинилася економіка, ці гроші точно не будуть зайвими", - вважає експерт.

Раніше перший заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Юрій Зюков заявляв, що скасування ліквідації державного підприємства "Вугілля України" і відхід від корупційних схем на ринку вугілля, які задіяли структури, близькі до попередньої влади, відкрили для вугільної галузі нові економічні перспективи.

"Донедавна "Вугілля України" обслуговувало лише одну генеруючу компанію і продавало їй палива на 200-300 млн грн. Сьогодні щомісячний оборот компанії виріс в 3-4 рази і вже практично сягнув 1 млрд грн", - розповів Зюков.

Перший заступник міністра підкреслив, що це дозволить держпідприємству обслуговувати свої кредити і суттєво скоротити державні дотації вугільної галузі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram