ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна має намір запровадити європейські норми захисту інвесторів фондового ринку

Кабмін схвалив законопроект про гарантування інвестицій фізосіб на фондовому ринку

Україна має намір запровадити європейські норми захисту інвесторів фондового ринку
Фото: forexaw.com

Україна зможе посилити захист приватних інвесторів, які працюють на фондовому ринку, гарантуючи їм компенсаційні виплати, якщо інвестиційна компанія не зможе виконати свої зобов'язання, заявив віце-прем'єр Сергій Арбузов.

Як повідомляє прес-служба уряду, про це він сказав, коментуючи схвалений на засіданні Кабміну в середу урядовий законопроект "Про систему гарантування інвестицій фізичних осіб на фондовому ринку", розроблений НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку).

"У разі ухвалення парламентом документа ми отримаємо правову підставу для створення Фонду гарантування інвестицій фізосіб. Такі структури, наприклад, у Європі працюють повсюдно, дозволяючи всім професійним учасникам фондового ринку солідарно відповідати перед інвесторами", - наголосив Сергій Арбузов. За його словами, законопроект передбачає, що разові внески учасників фонду становитимуть близько 1% статутного капіталу, а поточні - 0,1% середньоквартальної вартості інвестицій фізичних осіб (відповідно, сплачувати їх необхідно буде щокварталу). Це, на думку авторів законопроекту, дозволить установити розмір компенсаційних виплат на рівні 90% неповернених інвестицій.

Перший віце-прем'єр особливо акцентував на тому, що документ спрямований на узгодження законодавства України з вимогами законодавства Європейського Союзу. "Усі держави-члени ЄС повинні мати такі схеми для захисту дрібних інвесторів, тому ухвалення документа є також завданням для України в рамках євроінтеграційних процесів", - заявив Арбузов.

Після проведення всіх необхідних процесуальних дій схвалений Кабінетом Міністрів законопроект зареєструють у парламенті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram