ГоловнаЕкономікаДержава

Преференції з електроенергією для групи "Приват" загрожують Україні аварійними і віяловими знеструмленнями

Експерти стверджують, що українська енергетика функціонує на межі рентабельності.

Преференції з електроенергією для групи "Приват" загрожують Україні аварійними і віяловими знеструмленнями
Фото: EPA/UPG

Сьогодні українська енергетика працює на межі рентабельності, і надання пільг на електроенергію окремим підприємствам загрожує заморожуванням енергетичних інвестпроектів і затримкою в проведенні реконструкцій енергоблоків, внаслідок зростатимуть ризики аварійних і віялових відключень.

Про це заявив старший аналітик інвестиційної компанії "Трійка-Діалог Україна" Сергій Невмержицький, коментуючи рішення уряду ввести пільги на електроенергію для електрометалургів.

"Якщо уряд знизить тарифи на електроенергію для всіх десяти електрометалургійних підприємств, які цього домагаються, то енергоринок недоотримає близько $22 млн на місяць. Це та сума, яку повинен хтось компенсувати - або генерація за рахунок зниження своїх тарифів, або інші промислові споживачі за рахунок зростання вартості електроенергії для них. Якщо цю суму помножити на кількість місяців, протягом яких буде чинною  пільга - з 1 жовтня 2012 р. по 1 березня 2013 р., то вийде близько $110 млн. І не виключено, що пільги для електрометалургів не продовжать", - зазначив Невмержицький.

Як повідомляли, після звернення електрометалургів у Кабінет Міністрів уряд вирішив надати їм знижку на електроенергію в розмірі 30%, виключивши із тарифу компенсаційний сертифікат. Преференцією зможуть скористатися підприємства, які 2011 року споживали в середньому понад 60 млн кВт·год електроенергії на місяць і частка електроенергії в собівартості продукції яких перевищувала 30%. Насправді таким критеріям відповідають лише феросплавні заводи, які контролює група "Приват".

Протягом останніх двох років "Приват" тиском на місцеву та центральну владу намагається домогтися пільгових тарифів на електроенергію для своїх підприємств. Робиться це, незважаючи на те, що в Україні вартість електроенергії набагато нижча, ніж у світі. За даними НКРЕ, зараз промисловим споживачам II класу електроенергія обходиться в 0,0941 євро за 1 кВт·год, I класу - 0,0739 євро. Для порівняння, за даними Європейського енергетичного порталу, у Великобританії - 0,1149 євро і 0,1019 відповідно, в Іспанії - 0,1271 євро і 0,1043 євро, в сусідніх Польщі - 0,1142 євро і 0,0993 євро та Чехії - 0,1195 євро і 0,1072 євро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram