ГоловнаЕкономікаДержава

Україна виставить на конкурс чотири газові родовища

На них можна видобувати близько 30 млрд куб. м природного газу за рік.

Україна виставить на конкурс чотири газові родовища
Эдуард Ставицкий
Фото: finforum.org

Найближчим часом Україна оголосить конкурси на укладення угод про розподіл продукції з чотирьох газових площ.

"Заплановані такі проекти: один щодо глибоководного шельфу Чорного моря, один - щодо мілководного шельфу. А також два проекти в сухопутній частині України: один - на Слобожанській газовій площі в Харківській області, щодо ще однієї площі ми зараз визначаємося і розглядаємо можливі майданчики в Дніпропетровській і Полтавській областях", - заявив у Вашингтоні міністр екології та природних ресурсів Едуард Ставицький.

За оцінками чиновника, на них можна видобувати близько 30 млрд куб. м природного газу на рік.

Україна провела вже три газові конкурси. Переможцем на Скіфській площі на шельфі Чорного моря став пул компаній на чолі з ExxonMobil, Юзівській площі - Shell, Олеській - Chevron.

У нас є газ і нафта, і причому не десь там, за 10 тис. км за Північним полярним колом, а в центрі України. Що треба? Час треба, і гроші потрібні

— Микола Азаров, прем'єр України

Збільшення видобутку газу є для України одним із головних пріоритетів у зв'язку з високою вартістю імпортного російського газу (у третьому кварталі ціна газу, який закуповують у "Газпрому", становить $426 за тисячу кубометрів). Країна є одним з найбільших споживачів блакитного палива в Європі. 2010 року споживання становило близько 57 млрд кубометрів. При цьому видобуває Україна лише близько 20 млрд кубометрів газу на рік.

Тим часом, згідно з проектом оновленої енергостратегії України, загальний обсяг видобутку в Україні до 2030 року повинен становити 47 млрд кубометрів, що на 90% задовольнить внутрішній попит. Утім, таке зростання видобутку можливе лише в разі багатомільярдних інвестицій. Зокрема, інвестиції у видобуток традиційного газу повинні становити до 115 млрд грн, у видобуток на шельфі - 80-90 млрд грн, у видобуток газу зі щільних порід - 55-65 млрд кубометрів, сланцевого газу - 35-45 млрд грн, метану вугільних пластів - 12-15 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram