ГоловнаЕкономікаБізнес

У НКРЗ обіцяють швидкісний інтернет усім українцям до 2020 року

Домогтися цього планують за рахунок збільшення вартості інтернету для існуючих користувачів.

У НКРЗ обіцяють швидкісний інтернет усім українцям до 2020 року

Швидкісний широкосмуговий доступ до Інтернету до 2020 року отримають 100% українців за умови створення і роботи фонду універсальних послуг, упевнені в Накцомісії регулювання зв'язку.

Також прогнозують, що 50% жителів зможуть здійснювати покупки через Інтернет, і 50% - отримають доступ до послуг електронного уряду.

Створення фонду універсальних послуг, який би наповнювався за рахунок надбавки до послуг зв'язку, передбачено у відповідному проекті закону. Як пояснюють у комісії, фонд повинен компенсувати витрати на побудову мереж, у тому числі - широкосмугового доступу (на швидкості до 2 Мбіт/сек), оскільки цим же законом пропонують додати ШСД до переліку загальнодоступних послуг. Нині до них належить, наприклад, місцева телефонія, таксофони, служби екстрених викликів тощо.

Ми на регуляторному рівні повинні затвердити, що, встановлюючи, наприклад, мінімальну швидкість 2 Мбіт/сек, усе, що надають нижче цієї швидкості, є неякісною послугою

— Петро Яцук, голова НКРЗ

Пропонують, щоб фонд формувався за рахунок цільової надбавки до цін мобільного, а також фіксованого та інтернет-зв'язку 3,5%. Водночас для мобільного зв'язку пропонують зменшити збір до ПФ, який нині становить 7,5% до 4%, таким чином, щоб загальна сума зборів із послуги залишалася колишньою. Прогнозують, що розмір фонду вже 2013 року (в разі ухвалення закону) становитиме понад 1 млрд грн.

Нагадаємо, нині в Україні налічується 17,6 млн інтернет-користувачів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram