ГоловнаЕкономікаДержава

"Ведомости": Україна відкриває свої надра через Росію

Дорогий російський газ змушує країну терміново шукати альтернативу.

"Ведомости": Україна відкриває свої надра через Росію
Фото: EPA/UPG

Допуск Україною до своїх надр глобальних нафтогазових компаній є результатом невдалих газових переговорів із Росією. Неможливість досягти компромісу змушує Україну активно шукати альтернативу російському газу, пишуть "Ведомости".

Київ зрозумів, що знижка в ціні на газ від "Газпрому" - важкодосяжна мета, тому вирішено задіяти інші можливості для поліпшення своєї позиції на переговорах, зокрема допустити глобальні нафтогазові компанії до внутрішньої видобутку, вважає Денис Саква з Dragon Capital.

Україна також веде переговори з британською RWE, з Азербайджаном, Катаром і Туркменістаном. Разом ці альтернативні канали можуть дати Україні близько 25 млрд куб. м, починаючи з 2018 року, що приблизно дорівнює прогнозу закупівель від Росії на 2012 рік у 27 млрд куб. м, зазначають аналітики Citi.

Нагадаємо, вчора стало відомо, що Україна зробила черговий крок до серйозного збільшення видобутку газу, допустивши на Скіфську ділянку на шельфі Чорного моря пул компаній на чолі з ExxonMobil. За даними міністра екології та природних ресурсів Едуарда Ставицького, на Скіфській площі можливий видобуток близько 5 млрд кубометрів газу на рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram