ГоловнаЕкономікаФінанси

США вперше дозволили китайцям придбати американський банк

Американці зможуть розміщувати депозити в юанях.

США вперше дозволили китайцям придбати американський банк

Вперше в історії Федеральна резервна система США дозволила китайському банку придбати американську фінорганізацію.

Як повідомляється в наказі ФРС, Industrial & Commercial Bank of China (ICBC) придбає 80% американського підрозділу гонконгської фінорганізації Bank of East Asia. Крім того, ще двом китайським банкам дозволили розширити бізнес у США.

ICBC, який на 70% належить китайському уряду, підписав угоду про купівлю підрозділу Bank of East Asia наприкінці січня 2011 року. Тоді повідомляли, що вартість операції оцінюється в $100 млн. У гонконгської фінорганізації в США знаходиться 13 відділень.

У ICBC вже є підрозділ у Нью-Йорку, який спеціалізується на корпоративному кредитуванні. Купівля частки в роздрібному банку дозволить американським споживачам розміщувати депозити в юанях.

The Wall Street Journal пише, що згода ФРС на операцію є свідченням прозорості китайського фінансового сектора. Відповідно до закону, американський регулятор направив до Китаю групу експертів, які перевірили, як виконуються норми банківського регулювання в найбільшому банку КНР і світу з обсягом активів у $2,5 трлн.

Для порівняння, такий самий показник для найбільшого американського банку - JP Morgan Chase - $2,3 трлн. Обсяг активів підрозділу Bank of East Asia, який купують, - лише $780 млн; фінорганізація спеціалізується на споживчому кредитуванні та видачах позик середньому бізнесу.

Нагадаємо, Китай хоче зруйнувати монополію держбанків, тому що вона заважає розвитку країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram