ГоловнаКультура

Ханський палац у Бахчисараї назавжди втрачено для ЮНЕСКО, - екс-голова Рескомнацу Криму

Експерти вважають, що під виглядом реставрації там проводять звичайне будівництво.

Ханський палац у Бахчисараї назавжди втрачено для ЮНЕСКО, - екс-голова Рескомнацу Криму
Фото: crimeatravel.net

У Ханському палаці проводять не реставраційні роботи, а звичайне будівництво, як на будівлях, які не мають історичної цінності. Таку думку висловила екс-генеральний директор Бахчисарайського історико-культурного заповідника Ельміра Аблялімова в коментарі «Крым.Реалии ТВ».

«Так проводяться роботи на якихось звичайних будинках, спорудах, які не мають будь-якої історичної цінності. Нам необхідно отримати проектну документацію - що ж в проекті описано, які роботи ведуться на цьому об'єкті, і що передбачається провести на головному корпусі», - розповіла Аблялімова.

Проект реставрації надати експертам відмовляються.

Також про порушення під час так званої "реставрації" Ханського палацу заявив колишній голова Республіканського комітету АРК у справах міжнаціональних відносин і депортованих громадян Едем Дудаков, який побував на місці проведення робіт.

«Балки знищені, їх вивезли звідси. Частину розпиляли, а частину - вивезли. Тобто балки ми вже не відновимо, хоча вони самі є об'єктом культурної спадщини, їх потрібно було зберегти. І, за даними «УкрНДІпроектреставрація», потрібно було замінити всього 4 балки, а вони замінили 100%. Це вже непоправно. Ми більше ніколи не побачимо Ханський палац таким, яким ви поки що його бачите», - заявив експерт.

Дудаков вважає, що через проведення російською владою Криму неякісних реставраційних робіт, Ханський палац у Бахчисараї назавжди втратив шанс увійти до списку об'єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Нагадаємо, про намір проводити роботи в Ханському палаці в Бахчисараї російська влада Криму оголосила в грудні 2016. Згодом експерти почали побоюватися, що така "реставрація" може привести до руйнування культурної пам'ятки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram