ГоловнаКультура

Мистецтвознавець знайшов відсутню картину Моне за допомогою гуглу

Пейзаж "Ефект туману" 1872 року покажуть на виставці наступного року.

Пейзаж Клода Моне, який вважали втраченим з 1895 року, виставлять у лондонській Національній галереї наступного року в рамках виставки "Моне і архітектура".

Як повідомляє видання Hyperallergic, картину виявив мистецтвознавець Річард Томпсон за допомогою простого пошуку в гуглі.

Томпсон викладає мистецтво в Единбурзькому університеті і бачив принт картини в каталозі-резоні, виданому 1996 року, а також у книзі "Моне в Аржантьої" Пола Хейса Такера, але ніхто не знав, де картина зберігається. На пейзажі зображено ландшафт Аржантьої, де Моне жив між 1871 і 1878 роками і написав 180 полотен.

Каталог-резон вказував, що картина є у приватній колекції. Томпсон, який курирує виставку "Моне і архітектура", загорівся ідеєю виставити цей пейзаж і взявся за пошуки полотна.

"Я виявив картину за допомогою гуглу, побачив, що вона пройшла через руки аукціонного дому в Новому Орлеані - зв'язався з ним, і мене швидко вивели на власника, який - знову-таки, дуже швидко - мені відповів згодою на прохання виставити картину на виставці, за що я йому дуже вдячний", - розповів мистецтвознавець.

“Ефект туману” (1872)
Фото: hyperallergic.com
“Ефект туману” (1872)

Томпсон виявив, що картину продали в Лондоні 2007 року на анонімному аукціоні в Christie's за 550 тис доларів, і продаж не привернув багато уваги. На сайті аукціону було зазначено, що галерея Durand-Ruel, яка існувала в Парижі з 1833 по 1974 рік, купила картину в Моне 1873 року. Востаннє її виставили на публіці 1895-го в Нью-Йорку, і з тих пір вона подорожувала з однієї приватної колекції в іншу.

Нагадаємо, картина відомого авангардного угорського художника Роберта Берені "Спляча жінка з чорною вазою" повернулася на батьківщину через 90 років після останнього публічного показу. Роботу, яку вважали втраченою з 1928 року, виявив мистецтвознавець і співробітник Угорської національної галереї Гергелі Баркі під час перегляду фільму "Стюарт Літтл".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram