ГоловнаКультура

У Москві скасували показ українського фільму про добровольців-парамедиків

Фільму ніхто не бачив, але "всі засуджують".

У Москві скасували показ українського фільму про добровольців-парамедиків

Міністерство культури Росії попросило генеральну прокуратуру не допустити показ на території Росії українського фільму "Війна заради миру", повідомляє Російська служба Бі-бі-сі.

Документальна картина розповідає про добровольців-парамедиків, які працювали під час військових дій на сході України в 2014-2015 роках. Фільм мали показати на кінофестивалі "Артдокфест" у Москві, але зняли з показу.

Зі скаргою на фільм раніше звернувся в мінкульт депутат Держдуми Петро Толстой.

"У ролику до зазначеного фільму є сцени з нецензурною лайкою і міститься відверто брехлива інформація, спрямована на дискредитацію нашої країни", - йдеться в листі-відповіді Толстому міністра культури Володимира Мединського.

Режисер фільму Євген Титаренко зазначив, що, крім членів організаційного комітету "Артдокфесту", фільму ніхто не бачив, але "всі засуджують".

"Сюжет фільму - про медиків, про медичні евакуації, про людей, які гинуть і виживають, про долі людей, які змінила війна. Рятувати життя людей - хіба це екстремізм? Це взагалі антивоєнний фільм", - заявив Титаренко.

Він додав, що в його фільмі немає ніяких пропагандистських прийомів на зразок начитки або поза кадром коментарів автора - показано тільки зйомку військових подій на Україні.

З 6 по 12 грудня в Москві проходив фестиваль документального кіно "Артдокфест". Президент фестивалю режисер-документаліст Віталій Манський ще до початку показів розповів, що йому надходили погрози через фільм Євгена Титаренка "Війна заради миру", і стрічку зняли з програми.

Також було скасовано показ фільму про лідера кримських татар Мустафу Джемилева. Манський заявив, що вимога прибрати фільм надійшла "з самого верху".

Активісти руху SERB двічі намагалися зірвати показ іншого фільму про події в Україні - "Політ кулі". 13 грудня Ігоря Бекетова і Юрія Горошка суд заарештував на 7 діб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram