ГоловнаКультура

Україна номінує Акерманську фортецю в список ЮНЕСКО

У заявці вкажуть, що її побудували на руїнах давньогрецького міста Тіра.

Україна номінує Акерманську фортецю в список ЮНЕСКО
Фото: extreme.com.ua

Україна планує наступного року номінувати Акерманську фортецю у Список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Прес-служба Одеської ОДА повідомила, що протягом перших трьох кварталів 2018 року буде розроблено формат номінації, складено карти і плани об'єкта. Крім того, експерти встановлять стан фортеці, фактори техногенного та екологічного характеру, що впливають на нього, а також інші ризики, в тому числі з боку відвідувачів.

"На думку фахівців, у заявці треба враховувати не тільки саму Білгород-Дністровську фортецю, а й той факт, що вона побудована на руїнах давньогрецького міста Тіра. Таке поєднання істотно "підсилить" шанси об'єкта на потрапляння в список ЮНЕСКО", - зазначила заступниця голови Одеської ОДА Світлана Шаталова.

Акерманська (Білгород-Дністровська) фортеця - історико-архітектурна пам'ятка XIII-XV ст. Розташована фортеця в Білгороді-Дністровському Одеської області. Фортеця мала 4 двори площею 9 га. З трьох боків фортеця була оточена глибоким і широким ровом. Колись мала 34 вежі, але до наших днів збереглися 24.

Нагадаємо, до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО входять сім об'єктів з України, зокрема: Києво-Печерська лавра, Софійський собор у Києві, історичний центр Львова, Чернівецький університет (резиденція буковинських митрополитів), пункти геодезичної дуги Струве, дерев'яні церкви українських Карпат, Херсонес.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram