ГоловнаКультура

Депутати Одеської облради понизили у статусі пам'ятку культури національного значення

Білгород-Дністровську фортецю передали в розпорядження міста

Депутати Одеської облради понизили у статусі пам'ятку культури національного значення
Фото: extreme.com.ua

Одеська обласна рада проголосувала за передачу комунального підприємства "Фортеця", яке займається управлінням Аккерманською фортецею, на баланс Білгород-Дністровської міськради.

Про це повідомляє одеське видання "Репортер".

Рішення ухвалили 26 травня з другої спроби - "за" проголосував 51 депутат.

Начальник управління культури ОДА Олена Олійник заявила, що "в Білгород-Дністровському не уявляють, як управляти фортецею і що робити, щоб зберегти її".

Крім того, під час сесії депутати не підтримали рішення про створення заповідника на базі Аккерманської (Білгород-Дністровської) фортеці.

У лютому 2016 року в Одеській області порушували питання про створення заповідника на території фортеці. Вчені також критикували намір влади передати фортецю в управління міста, повідомляє агентство "Вікна-Одеса".

Фортеця є частиною пам'ятки національного значення "Городище Тіра-Білгород" (охоронний номер - 150007-Н).

"Білгород-Дністровська (Аккерманська) фортеця - складна пам'ятка. Це цілий комплекс пам'яток, оскільки фортеця стоїть також на пам'ятці національного значення "Городище античне Тіра - середньовічний Білгород". У зв'язку з цим тут доволі складна ситуація і в науковому, і реставраційному плані, і в плані використання об'єкта. Нове керівництво облради вирішило по-волюнтаристськи розпорядитися нею. Наукова українська і міжнародна громадськість обурена таким підходом", - коментує ситуацію Тетяна Самойлова, завідувач відділом археології Північно-західного Причорномор'я Інституту археології Національної академії наук, кандидат історичних наук.

Самойлова також розповіла, що на будівлі пам'ятки зараз повсюдне замокання не тільки фундаменту, а й наземних частин стін. Провалюється міст; скеля, на якій стоїть фортеця, сповзає в лиман; цитадель і прилегла стіна провисли в повітрі, напівкругла фортеця пішла тріщинами. "Якщо зараз не зупинити цей процес складними реставраційними заходами, ми можемо втратити об'єкт", - підкреслила вона.

На сайті akkerman.ua повідомляють, що українське бюро ICOMOS (Міжнародної ради зі збереження пам'яток і визначних місць) на своїй сесії 24 травня виступило проти передачі Аккерманської фортеці в управління міста.

Окрім того, тоді ще діючий президент українського комітету ICOMOS Микола Яковина надіслав листа Саакашвілі, в якому висловив тривогу через зниження статусу національної пам'ятки.

Фото: Надано Миколою Яковиною

При цьому мерія Білгород-Дністровського вважала керівництво фортеці неефективним і у 2014 році звернулася до облради з проханням повернути Аккерманську фортецю у комунальну власність міста. У прес-службі мера міста Алли Гінак запевняють, що мер має стратегію розвитку об'єкта. Повідомляють також, що на зміцнення стіни фортеці, яка почала сповзати в лиман, виділили 7 млн грн з обласного бюджету.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram