ГоловнаКультура

Новий директор "Мистецького Арсеналу" перепросила за знищену в 2013 році роботу Кузнєцова

Олеся Островська-Люта заявила, що подібне ніколи не повинно повторитися.

Новий директор "Мистецького Арсеналу" перепросила за знищену в 2013 році роботу Кузнєцова
Работа "Колиивщина: Страшный суд" до уничтожения
Фото: Volodymyr Kuznetsov

Новий директор музейного комплексу "Мистецький Арсенал" Олеся Островська-Люта висловилася на тему скандалу трирічної давнини, що стався в стінах інституції.

У своїй колонці на "УП. Культура"  Островська попросила пробачення від імені "Мистецького Арсеналу" за те, що в липні 2013 року перед відкриттям виставки "Велике і величне" було знищено роботу Володимира Кузнєцова "Страшний суд".

"Робота планувалася як гостро критична, як виклик корупції, яка - здавалося - охопила всі суспільні інститути, від держави до церкви. Але перед відкриттям виставки рішенням директора Арсеналу, Наталії Заболотної, незакінчений розпис було зафарбовано, а участь Кузнєцова таким чином виключено, - пише Островська-Люта. - Це мало руйнівні наслідки як для художньої сцени, так і для інституції".

Новий директор "Арсеналу" зазначила, що художня робота у жодному разі не може бути знищена в культурній інституції. Вона також додала, що, на її думку, це був не акт цензури, а акт самоцензури. "Це була заборона самому собі продемонструвати зображення, яке могло викликати неприємності в подальших стосунках із владою", - пише Островська.

Вона додала, що "Арсенал" виконає всі судові зобов'язання, і від імені колективу інституції попросила пробачення за знищення розпису "Коліївщина: Страшний суд" у стінах "Мистецького Арсеналу".

"Це абсолютно неприпустимо, підриває сам сенс існування інституції та ніколи не повинно повторитися", - резюмувала директор музейного комплексу.

Нагадаємо, Наталія Заболотна заявила, що сама зафарбувала роботу "Страшний суд" перед відкриттям виставки "Велике і величне", оскільки художник "намалював не ту роботу, яка була задумана і узгоджена з куратором". У коментарі LB.ua екс-директор тоді заявила, що Кузнєцов зобразив "чорнуху", яку вона "не могла пропустити на виставку".

"Виставка "Велике і величне" повинна викликати гордість за державу, в якій ми живемо, гордість за те, що у нас є такі художники, які будуть виставлені в рамках проекту, - зазначила Заболотна. - Не можна лаяти батьківщину, як не можна лаяти матір. Усе, що сказано проти батьківщини, я вважаю аморальним".

Нагадаємо також, що відкриття виставки "Велике і величне", приурочене до 1025-річчя Хрещення Київської Русі відвідав Віктор Янукович.

Після скандалу із зафарбованою роботою Володимир Кузнєцов подав до суду на "Арсенал", суд присудив йому компенсацію в розмірі 1 тис. грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram