ГоловнаКультура

Конкурс на посаду директора Національного худмузею виграла Юлія Литвинець

Друга претендентка на посаду Наталія Заболотна залишилася незадоволена конкурсом. 

Конкурс на посаду директора Національного худмузею виграла Юлія Литвинець
Юлия Литвинец
Фото: Історична правда

12 вересня конкурсна комісія оголосила переможця в боротьбі за посаду генерального директора Національного художнього музею України.

Про це повідмоляє УП Культура.

За результатами конкурсу новим директором стала Юлія Литвинець, яка виконувала обов'язки керівника з моменту, коли пішла Марія Задорожна. 5 членів комісії проголосували за її кандидатуру, 4 - проти.

Литвинець протягом 10 років була головним хранителем фонду музею, а також була куратором виставок "Олександра Екстер. Амазонка авангарду" (2008), "Микола Глущенко. Дорогами мандрів" (2009), "Спецфонд. 1937-1939" (2015). З 2008 року Юлія працює виконавчим секретарем Українського комітету Міжнародної ради музеїв (ICOM).

Крім Литвинець, на посаду претендувала Наталія Заболотна, яка до липня 2016 року очолювала музейний комплекс "Мистецький Арсенал".

Як зазначає УП. Культура, Заболотна залишилася незадоволена проведенням конкурсу, звинувативши комісію в упередженості, і заявила, що подаватиме до суду.

Відповідно до закону про конкурсний відбір керівників установ культури, конкурсна комісія формується таким чином: трьох людей делегує орган управління (у цьому випадку - Мінкульт), трьох - експертне середовище і ще трьох - сама установа культури. Від колективу в комісії були присутні Микола Яковина, Олена Крамарева, Людмила Міляєва; від експертів - Анна Андрес, Богдан Губаль, Олена Титова; від Мінкульту - Ольга Балашова, Владислав Троїцький та Павло Гудімов.

Раніше директором НХМУ була Марія Задорожна. Вона обіймала цю посаду з 2012 року (коли також було проведено конкурс на заміщення цієї посади) і до зими 2016 року, коли закінчився контракт. Зараз Задорожна працює в Національному центрі Довженка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram