ГоловнаКультура

Мінкультури назвало незаконним вивезення архіву Стругацьких з України

Росія вкотре порушила закони України.

Мінкультури назвало незаконним вивезення архіву Стругацьких з України
Фото: Дарья Бадьер

Незважаючи на те, що архів братів Стругацьких був у приватній колекції, його вивезення з України незаконне.

Про це йдеться в коментарі начальника музейного управління Мінкультури Василя Рожка.

Порядок вивезення культурних цінностей за межі України визначено спеціальним законом, який передбачає, що вивезенню повинна передувати державна експертиза. Відмова від експертизи прирівнюється до відмови від планів вивозити культурні цінності. "Відповідно, йдеться про те, що Росія поповнила свої музейні фонди за рахунок незаконно вивезених документів з території України, які можуть становити культурну цінність", - зазначають у Мінкультури.

При цьому міністерство наголошує, що оскільки архів Стругацьких вивезли через ділянку кордону, де немає українських митників, зупинити злочин було неможливо.

Нагадаємо, що Росія провела операцію вивезення архіву Стругацьких у ніч проти суботи. Документи перебували в Донецьку у дослідниці творчості письменників, серед них були рукописи творів, чернетки та інші матеріали.

Письменники-фантасти Аркадій і Борис Стругацькі у співавторстві написали понад 25 фантастичних романів, повістей і оповідань, які стали класикою жанру і основою численних екранізацій, зокрема знаменитих режисерів Андрія Тарковського й Олексія Германа. Серед основних творів - "Важко бути богом", "Понеділок починається в суботу", "Равлик на схилі", "Пікнік на узбіччі".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram