ГоловнаКультура

Оголошено програму українського павільйону на Каннському кінофестивалі

Україна вже всьоме представить свої картини на Кіноринку

14 травня стартує 67-й Каннський міжнародний кінофестиваль, у рамках якого Український національний павільйон вже всьоме представить свою програму на Кіноринку.

Про це на прес-конференції розповіли організатори роботи павільйону, а також чиновники з Держкіно і Мінкульту, повідомляє кореспондент LB.ua.

Уперше в практиці Каннського фестивалю вартість оренди павільйону для України зменшено удвічі. Про це розповів генеральний директор МКФ "Молодість" Андрій Халпахчі.

Фото: Катя Куницька

Ціна оренди павільйону становить цього року близько 9 тис. євро, яка не включає в себе обладнання й оформлення. Учасники програми Short Corner поїдуть коштом фонду "Ініціатива заради майбутнього".

"Павільйон - це презентація країни, її іміджу, кінематографа та культурної політики на фестивалі, - заявив Андрій Халпахчі. - Цього року Каннський фестиваль є для нас особливим не тільки тому, що за останні півроку відбулися серйозні політичні зміни, а й через яскраву присутність України в Каннах. Молоді кінематографісти, які заявляють сьогодні про себе в Short Corner, - це вже знак якості і підтвердження того, що із цих людей вийдуть талановиті режисери".

"Кінематограф - це одна зі сфер, якої не зачепило скорочення фінансування. Обсяг фінансування цього року становить 110 млн гривень. Хоча це не зовсім те фінансування, яке ми планували. Попри це, буде можливість закінчити роботу над стрічками, які зараз знімають", - заявила на прес-конференції перша заступниця міністра культури Олеся Островська-Люта.

Фото: Катя Куницька

За словами Лідії Клименко, заступниці голови Держкіно, наразі у виробництві є 30 українських картин, 15 із яких знімають за державним замовленням.

В українському павільйоні, який працюватиме на Каннському кіноринку, будуть представлені українські проекти на різних стадіях виробництва.

Сергій Лозниця презентуватиме на конкурсі свою нову повнометражну документальну стрічку "Майдан". У 2012 році він отримав приз Міжнародної кінопреси FIPRESCI за кращий фільм конкурсної програми "У тумані". "Сергій Лозниця готує свій повнометражний фільм про Бабин Яр. Цей проект наразі у стадії підготовки. Сергій приїхав шукати локації для фільму і потрапив до Києва під час подій на Майдані, - розповідає про фільм Лозниці Андрій Халпахчі. - Він відразу ж почав зйомки з оператором. Хронометраж фільму становить 121 хвилину. Сергій устиг змонтувати картину і відправити в Канни. Безумовно, допомогли його ім'я і події фільму, які зацікавили Каннський кінофестиваль".

Фото: Катя Куницька

Офіційний показ фільму "Майдан" у Каннах відбудеться 21 травня, а українська прем'єра картини відбудеться в Одесі.

Фільм "Плем'я" - повнометражний дебют режисера Мирослава Слабошпицького - буде представлений в "Тижні критики" - паралельному конкурсі Каннського кіноогляду. Крім того, цей фільм побореться за нагороду за кращий дебют у всіх офіційних і паралельних програмах - "Золоту камеру".

За словами Андрія Халпахчі, картини Сергія Лозниці і Мирослава Слабошпицького вже отримали французьких дистриб'юторів.

Продовжить тему Майдану в Каннах студентський альманах "Чорна книга Майдану". Це робота студентів Національного університету театру, кіно і телебачення ім. І. Карпенка- Карого під керівництвом Юрія Терещенка.

У програмі Каннський Short Film Corner представлені 3 українські короткометражки: "Прості речі" Олександра Ратія, який став переможцем 43-го МКФ "Молодість" (за фільм "Повернення"), "Інь, і що з цим робити" Мирослави Хорошун і "Абонемент" сестер Оксани й Марини Артеменко. Також в Українському павільйоні планують показ двох короткометражок, створених у копродукції: "Любов змінює" Джейн Капрісс (США/Україна) і "Балажер. Коригування дійсності" Лесі Кордонець (Швейцарія/Україна).

У програмі Cannes Classic відбудеться показ відреставрованого фільму Сергія Параджанова "Колір граната".

Нагадаємо, 67-й Каннський кінофестиваль проходитиме з 14 по 25 травня. Переможці основного конкурсу будуть оголошені 24 травня, оскільки 25 травня - день виборів у Європейський парламент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram