ГоловнаКультура

На фундамент Десятинної церкви встановлять монолітну плиту

Замовником проекту будівництва є комунальне підприємство "Дирекція реставраційно-відновлювальних робіт".

На фундамент Десятинної церкви встановлять монолітну плиту
Фото: Макс Левин

На фундамент Десятинної церкви встановлять плиту-моноліт, яка дозволить побудувати на ній культову споруду.

Як повідомили в прес-службі голови комісії Київради з питань культури і туризму Олександра Бригінця, про це йшлося на засіданні Консультативної ради при Головному управлінні охорони культурної спадщини КМДА.

За даними депутата Київради, замовником проекту будівництва плити-моноліту на фундаменті Десятинної церкви є комунальне підприємство "Дирекція реставраційно-відновлювальних робіт".

"Свого часу до археологів звернулися проектувальники скляного купола, яким повинні були накрити фундаменти Десятинної церкви, з проханням визначити місця, де можна встановлювати палі для підтримки купола. Сьогодні ці дані використовують проектувальники для встановлення бетонної плити метр завтовшки", - зауважив Бригінець.

Депутат зазначив, що відповідний проект під назвою "Проект консервації та сучасної музеєфікації залишків фундаментів, проект благоустрою території та будівництва музею над залишками Десятинної церкви" вже проходить процедуру державної експертизи Мінрегіонбуду.

"Насправді ж мова про створення "фундаменту" для нового будівництва. Що це буде за споруда, можна зрозуміти із завдання, яке замовники отримали від Мінкультури, яке пропонує створити там місце з можливістю проводити богослужіння", - зазначив Бригінець.

На засіданні Консультативної ради при Головному управлінні охорони культурної спадщини КМДА обговорювали необхідність звернутися до замовника та проектувальника з вимогою надати матеріали для визначення відповідності реставраційного завдання та назви. Спілка археологів України вже написала відповідне звернення, повідомив Бригінець.

У листопаді минулого року голова КМДА Олександр Попов заявив, що міська влада забезпечить збереження фундаменту Десятинної церкви в його первісному вигляді.

Він наголосив, що повністю поділяє думку директора Інституту археології АН України Петра Толочка про неприпустимість будь-якого будівництва на фундаменті Десятинної церкви.

У грудні було проведено роботи з тимчасової консервації залишків фундаменту Десятинної церкви, які для вивчення археологи відкопали.

Роботи проводило КП "Дирекція реставраційно-відновлювальних робіт". Залишки унікальної археологічної знахідки з метою їх подальшого збереження засипали піском і спеціальним ґрунтом.

Десятинна церква - перша кам'яна церква Київської Русі. Її побудували російські та візантійські майстри в 988-996 рр. на честь Різдва Богородиці за часів князя Володимира, котрий виділив на її зведення й утримання десяту частину княжих доходів - десятину (звідси й назва). У церкві було поховано князя Володимира Святославовича, його дружину - візантійську царівну Анну, також сюди перенесли з Вишгорода прах княгині Ольги. 1240 року монголо-татари хана Батия, захопивши Київ, зруйнували Десятинну церкву. 1758 року храм відбудували. На початку 30-х років XX століття Десятинну церкву знищили через наміри радянської влади побудувати в цьому районі урядовий квартал.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram