ГоловнаБлогиБлог Юрія Гримчака

Як “донецькі” вкрали підприємство “Укроборонпрому”

Десь рік тому я випадково дізнався, як просто і безкарно можна вкрасти в центрі Донецька, за п’ятсот метрів від Торгівельного центру «Донецьк Сіті», власником якого мешканці вважають батька « вітчизняного «Хюндяйства», два гектари державної землі разом із капітальними спорудами державного підприємства приблизною вартістю три мільйони американських доларів чи двадцять чотири мільйони українських гривень.

Фото: ukrspecexport.com

«Українство» валюти крадіжки зазначено навмисно, щоб нагадати, як з українців зберуть списані парламентською більшістю на останок десятої сесії Верховної Ради, під прикриттям «мовного шухєру», мільйони заборгованості з Державного концерну «Укроборонпром».

До складу цього концерну і належить Державне підприємство «Дослідне-конструкторське бюро «ПРОМІНЬ», вкрадене мастаками з донецькою пропискою у безпосередній близькості від ТЦ «Донецьк Сіті», історія про що розпочалася п’ять років тому.

Статтею 92 Конституції прописано, що виключно законами України встановлюється, зокрема, порядок утворення і погашення державного внутрішнього боргу. Всупереч цьому, у 2007 році Міністерство промислової політики з Кабміну Віктора Януковича направляє лист (№10/32-1537 від 06.11.2007р.) до ДП «ДКБ «Промінь», яким погоджує укладення застави нерухомого майна з ТОВ «Інвестиційна компанія «Тріумф Капітал», що якраз частково і «формує» внутрішній борг.

Рішенням Господарського суду Донецької області 13.08.2008 року за «Тріумф Капіталом» визнається право власності на, колишнє вже, державне майно.

Після цього, за класичною схемою, це майно за, сяк-так набаламученими, угодами купівлі-продажу змінює чисельних власників, останнім з яких залишилось товариство із знайомою назвою «Донецьк Сіті Істейт». При цьому, приватний нотаріус Донецького міського нотаріального округу Токарєва І.П. так «професійно попрацювала» над цією угодою, що навіть прокуратура Донецька не втрималась і порушила щодо неї кримінальну справу, якою змусила нотаріуса перебувати на втіках.

Сьогодні «Укроборонпром», якому Кабмін у 2010 році передав ДП «Промінь», Фонд держмайна, повз якого непоміченими пройшли всі ці махінації та Мінекономрозвитку – спадкоємець Мінпромполітики, яке заклало ДП не можуть розібратися між собою – куди подівалося Державне підприємство «Дослідне-конструкторське бюро «Промінь».

У всіх своїх відписках на мої запити керівники відомств старанно уникають згадок про сучасного формального власника – «Донецьк Сіті Істейт».

Донецька прокуратура, яка, начебто, узялася розкручувати цей примарно складний вузол звичайної схеми привласнення народного майна, вже три місяця посилається на великий обсяг роботи і «знищення більшості документів, що стосується здійснення процедури відчуження підприємства».

Донецькі суди, до яких направляються позови з детальними описами всіх порушень чинних законів України, вперто відмовляються приймати їх до розгляду.

Прозорість тих складних обставин, в якому опинилися правоохоронці та їх очевидні спроби не шукати і не знайти крадія щільним покривалом укутують цю історію. А скрізь нього так й виглядає гострими кутами списання майже мільярдних боргів Державного концерну «Укроборонпром» в якості аргументу на користь недоцільності будь яких серйозних пошуків авторів і виконавців цього злочину вартістю декілька десятків мільйонів.

Описаний випадок має нагоду стати ще однією цеглиною у валу урядових гасел, інтернет-ресурсів, «гарячих ліній», ОБЕЗів та УБОЗів - усіх тих інструментів, якими влада намагається імітувати боротьбу з корупцією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram