ГоловнаБлогиБлог Сергія Алєксєєва

Місцеві вибори мають пройти за новим законом

Верховна Рада ухвалила за основу законопроект «Про місцеві вибори» (№2831-3), що передбачає проведення виборів за так званою німецькою моделлю. Згідно з законопроектом вибори на рівні обласних, районних, міських районних у містах рад будуть проводитись за пропорційною системою з відкритими списками, а депутати сільських та селищних рад обиратимуться за мажоритарною системою. Вибори міських голів з чисельністю виборців понад 90 тисяч проводитимуться в два тури, а голів інших міст - за мажоритарною системою абсолютної більшості. Впровадження цих двох новацій у виборче законодавство передбачене Коаліційною угодою, і є ключовим у зміні виборчих правил в нашій країні.

Фото: Александр Ратушняк

Варто зазначити, що за двадцять чотири роки незалежності ми мали різні виборчі системи – від чистої мажоритарки та пропорційної до змішаних варіантів, і мали можливість на практиці побачити недоліки кожної з них. Перехід до виборів за відкритими списками, з одного боку, дає шанс позбавитись таких ганебних явищ як купівля округів і тотальний вплив партійного керівництва на формування списку майбутніх депутатів. З іншого – зберігає для виборця можливість голосувати за конкретного кандидата в своєму окрузі, але при цьому залишає за ним право вибрати з кількох претендентів від однієї політичної сили. Законопроектом передбачається повернення практики створення виборчих блоків, при цьому встановлюється різний прохідний бар’єр: для блоків – 7%, для партій – 5%. Це сприятиме розбудові місцевих партійних осередків та вихованню місцевих лідерів, як необхідних заходів на шляху зміцнення кадрової та функціональної спроможності органів місцевого самоврядування. Можливість об’єднання партій в блоки на місцевому рівні збільшує їх шанси мати своїх представників у відповідних радах та підвищить інтенсивність процесу оновлення політичних еліт.

Висування кандидатів здійснюватиметься місцевою організацією партії (блоком) по одному кандидату в кожному територіальному окрузі. При цьому всі кандидати у депутати, висунуті місцевою організацією партії (блоком) в територіальних округах, включаються до єдиного виборчого списку кандидатів від цієї партії (блоку) у відповідну раду.

Законопроектом передбачено, що голосування відбувається за допомогою бюлетеня, в якому зазначені назви місцевих організацій партій (блоків) та прізвище кандидата, висунутого нею в цьому окрузі. Виборець має один голос. Голос виборця вважається одночасно голосом за місцеву організацію партії (блок) та за кандидата, висунутого нею у цьому територіальному окрузі.

За результатами голосування дільнична виборча комісія підраховує кількість голосів, поданих за кожну місцеву організацію партії (блок). Кількість голосів виборців, отриманих місцевою організацією партії (блоком) та кандидатом, висунутим нею (ним) у відповідному територіальному окрузі, визначає рівень особистої підтримки кандидата. Відповідно, в залежності від цієї підтримки визначатиметься рейтинг кандидата у виборчому списку партії (блоку). Розподіл голосів між кандидатами від місцевої організації партії (блоку) здійснюється відповідно до їх черговості у виборчому списку, встановленої рішенням територіальної виборчої комісії на основі рейтингу.

При підготовці цього законопроекту ми намагались вибрати таку модель виборів, яка була б простою і зрозумілою. Форма бюлетеню, процедура голосування, метод голосування (шляхом проставляння позначки в бюлетені) не відрізнятиметься в залежності від виду місцевих виборів, а тому не потребуватиме додаткового роз’яснення виборцям.

Крім того, за запропонованою моделлю потреба в проведенні проміжних виборів буде відсутня. У разі достроково припинення повноважень депутата, обраним визнається наступний за черговістю кандидат у списку місцевої організації партії (блоку), складеному за результатами виборів у відповідності з рівнем підтримки кожного кандидата. У разі вичерпання списку місцевої організації партії (блоку) мандат залишається вакантним до обрання нового складу ради.

Також законопроект містить удосконалені положення щодо прозорості фінансування виборчих кампаній, вибудовує чітку та зрозумілу систему взаємодії виборчих комісій при підготовці виборів, встановленні підсумків та результатів голосування.

Ухвалення нового закону про місцеві вибори – це наше ключове завдання на найближчий тиждень. Всі фракції коаліції єдині в тому, що залишати діючу систему, яка містить чимало лазівок для зловживань та можливостей підкорегувати результати волевиявлення в потрібний бік, не можна. Місцеві вибори мають пройти за чіткими і зрозумілими правилами. Лише за таких умов 25 жовтня виборці зможуть обрати органи місцевого самоврядування, які стануть справжніми захисниками інтересів громад.

Сергій Алєксєєв Сергій Алєксєєв , юрист, народний депутат України, Голова підкомітету з питань діяльності органів правопорядку
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram