ГоловнаБлогиБлог Рены Назаровой

Хто перетворює протести на війну?

На столичний Майдан незалежності у неділю вийшло орієнтовно 700-800 тисяч людей. За що і чому вийшли ці люди? Ні, тепер вони вийшли вже не за гасла європейської інтеграції. Вони вийшли показати, що не терпітимуть ставлення до них, як до скотів і бидла. Не терпітимуть, що їхніх дітей, які мирно стояли на Євромайдані, із особливою жорстокістю розганяє «Беркут», використовуючи кийки, піротехнічні засоби і сльозогінний газ.

Фото: Рена Назарова

Акція із майже мільйоном учасників була абсолютно мирною. Вимоги мітингувальників жодним чином не суперечили Конституції України. Зокрема, відставки уряду Азарова учасники протесту вимагали тільки через Парламент, не погрожуючи силовим розгоном головного виконавчого органу держави.

Проте, цю мирну акцію, як ложка дьогтю у бочці меду, зіпсував штурм Адміністрації Президента, організований силами «братчиків» Дмитра Корчинського, які й пригнали під будівлю АП дорожню техніку. Агресивна поведінка провокаторів дала привід міліції вдруге застосувати силу, а провладним ЗМІ – яскраву картинку, з якої видно, що, нібито, учасники протесту поводяться агресивно, а ситуація виходить з-під контролю.

Газета «Вести», яку називають близькою до першого віце-прем’єра Сергія Арбузова, вже сьогодні зранку вийшла із промовистою назвою «Репетиція війни» на обкладинці та розгорнутим репортажем із картинками агресивної поведінки, нібито, мітингарів проти міліції. З тексту, до речі, випливає, що ескалація конфлікту була вигідна саме опозиціонерам, аби підігріти мітинг. Утім, насправді, перетворення протесту на війну зовсім не відповідає цілям мирних громадян на Майдані. Не випадково їхні лідери Кличко, Яценюк і Тягнибок намагалися утримати провокаторів Корчинського від штурму АП. Адже важливо було не допустити, щоб бійня на Банковій звела нанівець усі зусилля мітингувальників.

Аби зрозуміти, хто організував провокації, потрібно просто подивитися, кому вони вигідні. А вигідні, передусім, вони владі. По-перше, сутички провокаторів із «Беркутом» дають умовні підстави для застосування сили і проти мирних учасників мітингу. По-друге, створюється хибне враження про те, що акції протесту є агресивними. Це відбиває у людей бажання виходити на вулиці, знекровлюючи мітинг. Ще однією зацікавленою стороною у ескалації конфлікту є Кремль, якому було б зручніше говорити з українським керівництвом в ситуації нестабільності.

Саме тому зараз украй важливо, щоб акція протесту залишалася мирною. Адже в цьому її головна перевага. Вона легітимна саме через те, що влада застосувала насильство до тих, хто не вчиняв протиправних дій і жодним чином не заважав порядку, просто відстоюючи свою громадянську позицію. Тому потрібно всіляко зберігати той високий рівень самоорганізації, який зуміли продемонструвати українці під час останніх подій, завадивши дискредитації мирних мітингів і перетворенню їх на репетицію чужої, не нашої, війни.

Рена Назарова Рена Назарова , Тележурналіст, лідер громадської організації «Київський форум»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram