ГоловнаБлогиБлог Олега Базара

Америка нам допоможе?

Представникам Партії регіонів вкотре змінили «прошивку» і тепер вони знову одноголосно говорять про недоцільність підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Точно так само, як і кілька місяців тому – до того, як за наказом почесного лідера ПР у голови «регіоналам» була встановлена програмне забезпечення версії «Наш вибір – ЄС».

Фото: Макс Левин

Штатні коментатори Банкової з числа незалежних політологів теж анонсують «паузу у стосунках з ЄС», аргументовано доводячи, що підписувати Угоду будь-якою ціною не варто

Трохи згодом ми дізнаємося, що саме і в якому обсязі запропонував Путін президентові України в обмін на не підписання Угоди. А незалежні експерти на високому фаховому рівні пояснять, наскільки це вигідно і потрібно Україні. А, може, й не дізнаємося – до Вільнюса є ще трохи часу, а значить Віктор Янукович встигне зробити два-три зовнішньополітичні кульбіти.

Хоч з позиції для сьогоднішнього скидається на те, що ми уже не обираємо Європу.

Добре поінформовані оптимісти, які ще два-три тижні тому оцінювали шанси на підписання Угоди про Асоціацію у п’ятдесят на п’ятдесят, сьогодні з дуууже великою обережністю говорять шанси у п’ять-десять відсотків на позитивний результат у Вільнюсі – це у кращому разі. З обов’язковою ремаркою: якщо «дотиснуть» американці.

Пояснення плюсів/мінусів Асоціації з ЄС звелися до публікацій набору коміксів. Спроби надихнути українців євроінтеграцією – до банальної роздачі єврострічок силами оплачених агітаторів. Дискусії щодо цінностей об’єднаної Європи – до примітивних сварок щодо легалізації гомосексуальних «сімей».

— Олег Базар

Американці мали б «дотиснути», з одного боку, самого Віктора Януковича, надавши йому переконливі аргументи, які б переважили оферту Володимира Путіна. А з іншого – знайшти правильні слова для тих європейських лідерів, які категорично вимагають звільнення Тимошенко до саміту.

І, за деякою інформацією, це відбувається: високопоставлені представники Держдепу США проводять інтенсивні консультації зі своїми європейськими колегами…

Отак сумно закінчується історія євроінтеграції України. Сумно, бо стратегічний вибір за нашу країну роблять Москва і Вашингтон, Володимир Путін і Барак Обама. У яких – свої резони прилаштовувати Україну чи то у зародок майбутнього євразійського союзу чи то прилаштовувати під крильце ЄС.

Резони самих українців ніхто при цьому не питає. Зрештою, а вони є - ці резони?

Чіткого розуміння, куди йти, в українського суспільства немає. Якщо вірити соціологам, ми традиційно хочемо і у Європу, і щоб з Росією все по-братськи. Одночасно. Питання «для чого рухатися у напрямку тієї чи іншої інтеграційної моделі?» ніхто собі не задає в принципі.

Пояснення плюсів/мінусів Асоціації з ЄС звелися до публікацій набору коміксів. Спроби надихнути українців євроінтеграцією – до банальної роздачі єврострічок силами оплачених агітаторів. Дискусії щодо цінностей об’єднаної Європи – до примітивних сварок щодо легалізації гомосексуальних «сімей».

Після цього, мабуть не варто дивуватися, що вибір за інфантильну націю, яка вперто не бажає дорослішати, роблять дядя Вова та uncle Barack.

Олег Базар Олег Базар , Головний редактор LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram