ГоловнаБлогиБлог Миколи Голомші

Передчуття нової якості викликів виборчого марафону

«Чернівецькі депутати таємним голосуванням відправили мера у відставку».

«У мерії Конотопа побилися прибічники і опоненти мера, 50 забрала поліція».

«Ірпінський мер йде з посади разом із заступником під тиском громади».

«Через конфлікти та інтриги міськрада Миколаєва розійшлася невідомо на скільки».

Все вище наведене — заголовки ЗМІ. Тобто це не просто відображення реальної ситуації у містах, де розгорнувся черговий етап протистояння політичних сил, бізнесових інтересів, кланових впливів на місцевому рівні, це ще й індикатив тренду докорінного «чищення» персонального складу мерів.

Все це характеристика сьогоднішнього стану реалізації планів та технологій влади і політико-олігархічних корпорацій напередодні виборчого марафону 2018-2019 — президента і парламенту.

Фото: EPA/UPG

У зв’язку із якісними змінами в кадрово-управлінській царині, які відбуваються в країні (маю на увазі децентралізацію) центр політичної гри перемістився на рівень місцевого самоврядування. Відповідно, і боротьба за мандати найгостріша буде саме там.

В самій боротьбі різних політичних сил за владу в межах чинного законодавства немає нічого поганого. Додатковий нюанс — тепер від виборів на місцевому рівні (на відміну від минулого, де основні питання вирішував центр) залежатиме все: соціальне і фінансове забезпечення населення, зокрема, незахищених його верств, освітній і культурний рівень території, перспективи розвитку регіону тощо.

За таких умов постає одне надважливе питання — якість обраних до місцевої влади представників. З цим є серйозні проблеми, особливо враховуючи факт нерозуміння певною частиною виборців, що нині їхня доля — в їхніх власних руках і не варто чекати мани небесної від якогось вищого керівництва з Києва.

Відтак на порядку денному — питання відповідальності політичних сил за бачення і ціннісні орієнтири в розумінні проблем України і глобальної цивілізації та тих кандидатів, яких вони висуватимуть до місцевих органів влади. І ще — наскільки інтереси громад і політсил співпадатимуть? А місцева влада нині є центром уваги не тільки партнерів з ЄС, але й глобального світу загалом.

Подібних питань безліч. І на всі місцеві громади мають отримати відповідь до виборів, а не після. Тільки тоді можна буде говорити про нову якість політичних сил і нову якість народних обранців.

Микола Голомша Микола Голомша , заслужений юрист України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram