ГоловнаБлогиБлог Лесі Гасиджак

Травень - для подорожей

Так уже складається, що в травні ми маємо значно більше вихідних днів, ніж робочих. І скільки б ми не обурювалися стосовно того, чому в нашій державі за 20 років незалежності влада так і не спромоглася прибрати з календаря державних свят хоча б 1-2 травня, проте насправді (я глибоко переконана) це пов’язане з тим, що втома від зими у квітні-травні настільки сягає свого апогею, що навіть затяті націоналісти не відмовляють собі у задоволенні посмажити м'ясо в ці дні чи просто полежати горілиць у лісі «замість працювати на зло комуністам».

Фото: Макс Левин

Перші шість вихідних уже позаду, чергові чотири розпочнуться за кілька годин. І навіть якщо таких довгих вихідних за тиждень вже не буде – насичені кольори фарб навколо, несамовите кумкання жаб, жертовна пісня солов’я та атаки хрущів варті того, щоб поставити кому у щоденній роботі, вимкнути комп’ютер та зробити відпочинок.

Мені навіть на думку не спадає робити якийсь моніторинг подій в музеях, бо вони, здається, зараз теж взяли невеличку паузу, перед своїм професійним святом – Міжнародним днем музеїв. Отже, всім лишається одне – зайнятися туризмом. Велосипед, дві свої ноги чи авто – це вже вибір виключно за вами і можливостями гаманця. Головне – що пропозиція для цього є якнайширша.

ІХ міжнародний військово-історичний фестиваль «Велика Перемога. Травень 45-го»

5-12 травня, м. Київ, вул. Червонопрапорна 188, мототрек "Пирогово".

9 травня - військово-історичний параду в Києві на Майдані Незалежності за участі технічного парку клубу "Червона Зірка".

11 травня - широкомасштабна військово-історична реконструкція "Австрія. У смузі дій 3-го Українського фронту". У реконструкції будуть задіяні кілька десятків одиниць військової техніки, авіація, кавалерія.

День міста Львова

8-12 травня, м. Львів

Цьогорічне святкування Дня міста одного з найдивовижніших міст Європи буде надзвичайно цікавим та багато плановим. До вашої уваги – різноманітні концерти та покази фільмів простонеба, ІІ міський фестиваль пива, VI Міське свято "День Батяра" та Міжнародний фестиваль етно-джазу «Флюгери Львова». Детальніша програма – тут.

Фестиваль вина та меду «Сонячний напій»

9-12 травня, м. Ужгород

Відвідувачі фестивалю зможуть продегустувати вина, придбати напій, що сподобався, продукцію бджільництва, продукти закарпатських сироварень, сувеніри. Крім цього, запланована культурно-розважальна програма, різноманітні атракції, виступи аматорських колективів міста.

ІІ Фестиваль «Середньовічний Хотин»

9-12 травня, м. Хотин

На наймасштабнішому в Україні історичному фестивалі в рамках військових реконструкцій Вас чекають видовищні кінні бої, бугурти і справжня облога фортеці! Програма фестивалю – на офіційному сайті.

Міжнародний ковальський фестиваль «Свято ковалів»

10-12 травня, м. Івано-Франківськ

В рамках святкування Дня міста Івано-Франківськ запрошує всіх бажаючих на найбільшу туристичну принаду столиці Прикарпаття – Міжнародний ковальський фестиваль «Свято ковалів». Детальна програма – на сайті фестивалю.

Фестиваль кримськотатарської національної кухні в Судаку

11 травня, м. Судак, площа Молодіжна, АР Крим

Між містами і районами, делегації яких будуть брати участь у святі в Судаку, планується влаштувати змагання з приготування кримськотатарської національної страви – янтик. Кожен район приготує мінімум по 200 янтиків. Всього буде близько 1,5 тисячі порцій цієї національної страви, які безкоштовно буде роздано гостям та учасникам свята.

Крім того, для гостей свята буде організовано концертну програму, а також спортивні змагання.

Фестиваль горянської та туристичної культури "Черемош-фест"

11-12 травня, с. Криворівня Верховинського району на Івано-Франківщині

"Черемош-фест" - музично-туристичний фестиваль, який об'єднує в одне ціле музичну, художньо-культурну і туристичну складові. Захід покликаний відкрити для гостей краю його рекреаційну привабливість, сприяти до розвитку туристичного потенціалу. У музичній програмі фестивалю – виступи гуртів "Перкалаба", "КораЛЛі", "Рура", "Пан Пупец" (Івано-Франківськ), "Гич-Оркестр", "Бурдон", LBB (Львів), "Фолькнери", "Zapaska" (Київ), "Longital" (Словаччина).

Фестиваль традиційних гуцульських страв "Берлибашський бануш"

12 травня, с. Костилівка Рахівського району на Закарпатті

У програмі фестивалю - велика полонинська ватра, різноманітні виставки, феєрверк. Тут можна купити бринзу, пізнати ази гуцульської кухні та багато-багато іншого. Учасників і гостей свята пригощатимуть найвідомішою гуцульською стравою – банушем, який за традицією готується виключно чоловіками на відкритому вогні.

VII Львівський міжнародний дитячий книжковий фестиваль

17-19 травня, м. Львів

Другий міжнародний історичний фестиваль «Porta Temporis»

17 - 19 травня, м. Кам`янець-Подільський

Другий міжнародний історичний фестиваль Porta Temporis (Порта Темпоріс) очікується під час Травневих днів в Кам'янці-Подільському 17 - 19 травня 2013 року. В основу фестивалю Porta Temporis у Кам'янці-Подільському покладені події, які розвивалися на Поділлі в період Великого князівства Литовського.

VI міжнародний фестиваль "Київська Русь XIII-XV ст."

17-19 травня, Київська обл.

Фестиваль Середньовічної культури «Срібний Татош 2013»

17-19 травня, Чинадієвський замок «Сент-Міклош»

Літературно-мистецький фестиваль «De libertate»

18 травня, Національний літературно-меморіальний музей Г.С.Сковороди, с. Сковородинівка на Харківщині

У програмі фестивалю – література, музика, ленд-арт, виставка художньої графіки, майстер-класи від майстерні «Веретено», hand-made від «Artishop», виставка-продаж книжок та багато іншого. Гості зможуть почути і отримати автограф у Леоніда Ушкалова, Сергія Жадана, Івана Андрусяка, Василя Шкляра, почути «високосну» та «житейську» поезію, побачити читку п’єси «Спіймати Сковороду». Музична програма передбачає поєднання бароковості та сучасного драйву: Харківський кобзарський цех, Тарас Компаніченко та «Хорея Козацька» (Київ), Oneiroid (Полтава), Гурт мандрівних дяків «Вертеп» (Дніпропетровськ) та інші.

Етнічний фестиваль «Вінок Дунаю»

23 - 25 травня, м. Одеса,

Етнічний фестиваль «Вінок Дунаю» – це колоритний ярмарок робіт народних майстрів і театральні, вокальні, танцювальні виступи національних колективів «open air» в рамках Одеського туристичного фестивалю.

Фестиваль вуличного мистецтва «Lviv Street Art»

25 - 26 травня, м. Львів

«Lviv Street Art» збере в одному місці найкращих представників вуличного мистецтва: музикантів, художників графіті, творців хенд-мейду та вуличних артистів. Головним майданчиком фестивалю буде «Lviv Street Art» Ринок. Протягом дня діятиме ярмарок хендмейдерів, що представлять роботи зі скла, кераміки, міді, дерева та шерсті. Вони ж і проводитимуть майстер-класи технік своєї роботи. http://lvivstreetart.com

Х фестиваль виноградарів і виноробів «Угочанська лоза 2013»

26 травня, м. Виноградів на Закарпатті

У програмі святкувань на гостей чекають: конкурси серед кращих винарень регіону; театралізовані шоу; концертна програма; організація виставок. Окрім того, для усіх охочих знайомство з творами народного мистецтва, дегустація кращих національних страв, а також прекрасна душевна атмосфера та цікавий відпочинок.

Фольклорно-етнографічний фестиваль «Музейні гостини»

26 травня, м. Рівне, Краєзнавчий музей

На фестивалі понад триста народних майстрів представлять як традиційні види декоративно-ужиткового мистецтва (різьблення, вишивка, лозоплетіння, соломоплетіння, писанкарство), так і відносно молоді: мереживоплетіння, художня обробка шкіри, художня кераміка. Більше двадцяти фольклорних колективів покажуть на святі музичне розмаїття Рівненського Полісся. Ви побачите поліські забави для дітей, парад реконструкторів старовинного одягу, розмаїття національного колориту та отримаєте незабутні враження.

Музейна подія року - 2012

28 травня, м. Київ

Рейтингова акція на відзначення кращих подій в галузі музейництва, що мали місце в житті країни у 2012 році.

VI Всеукраїнський історико-культурологічний фестиваль «Мамай-фест»

31 травня – 3 червня, м. Дніпродзержинськ

У програмі фестивалю – наукова конференція, відкриття виставки історичних Мамаїв, вечір сучасного українського кіно за участю відомих режисерів, літературні читання, виставка-продаж декоративно-прикладного мистецтва і куліш просто неба.

Леся Гасиджак Леся Гасиджак , Редактор інтернет-порталу "Музейний простір України"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram