ГоловнаСвіт

НАТО звинуватило Росію в посиленні дезінформаційної кампанії після анексії Криму

У ній беруть участь, зокрема, Sputnik, RT і Life.

НАТО звинуватило Росію в посиленні дезінформаційної кампанії після анексії Криму
Оана Лунгеску
Фото: EPA/UPG

Офіційний представник НАТО Оана Лунгеску заявила в суботу, що після анексії Криму в березні 2014 року Росія значно посилила дезінформаційну кампанію. У ній беруть участь і державні медіа-компанії Sputnik і Russia Today (RT), які неодноразово публікували фальшиві матеріали.

"НАТО має справу із суттєвим зростанням обсягів російської пропаганди та дезінформації з моменту незаконної анексії Криму", - сказала вона агентству Reuters.

Вона розповіла, що з 2014 року на сайті альянсу "зібрано 32 російські міфи про НАТО, які систематично використовують у матеріалах Sputnik, RT і низки інших ЗМІ, які перебувають у власності або під контролем російського уряду".

Як останній приклад Лунгеску назвала публікацію російським сайтом Life підробленого запису телефонної розмови між генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом і пранкером, який нібито вдавав із себе президента України Петра Порошенка. "Цього дзвінка ніколи не було, і це був кричущий випадок дезінформації", - підкреслила представник НАТО.

Інший приклад дезінформації стався в липні 2016 року. Тоді Sputnik, RT і інші російські сайти повідомили новину про пожежу на базі НАТО в Ізмірі, назвавши її навмисним саботажем після спроби держперевороту в Туреччині. "Ми зв'язалися із Sputnik, RT й іншими, щоб виправити новину, оскільки пожежа виникла в лісі, далеко від бази і не мала до неї жодного стосунку", - сказала Лунгеску.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram