ГоловнаСвіт

Швейцарський кантон на референдумі відмовився від Олімпіади

Місцеві мешканці не захотіли давати грошей навіть на передвиборну заявку.

Швейцарський кантон на референдумі відмовився від Олімпіади
Фото: EPA/UPG

Швейцарський кантон Граубюнден відмовився від планів на проведення зимових Олімпійських ігор 2026 року.

Як повідомляє видання Swissinfo, проти Олімпіади проголосували понад 60% виборців.

Пропозиція надійшла від бізнес-спільноти та місцевої політичної еліти. Вони заявляли, що Олімпіада буде сприяти відродженню туризму та місцевої економіки, а також модернізації інфраструктури.

Водночас громадяни Граубюндена мали схвалити виділення кредиту в розмірі 25 мільйонів на передвиборчу кампанію, тобто на період, поки в липні 2019 року не буде оголошена країна-господиня Зимових ігор 2026 року. Тільки 1 млн франків надав би кантональний уряд, решту 24 млн повинні були виділити федеральний уряд, Швейцарський олімпійський комітет і громади, які безпосередньо приймають спортивний захід.

Ігри 2026 року, згідно із задумом швейцарців, повинні проходити децентралізовано, щоб частка тимчасово побудованих спортивних об'єктів була якомога меншою. Місцем проведення Ігор 2026 року в такому випадку стали б центри зимового спортивного відпочинку й такі гірськолижні курорти кантону Граубюнден, як Санкт-Моріц, Давос, Ленцерхайде/Ароза, Flims/Лакс і місто Курей. Основними громадами, що прийматимуть, були названі Курей, Давос і Санкт-Моріц.

Тим не менш, Швейцарія наразі не відмовляється від планів на Олімпіаду. Наприкінці січня 2017 року кантони Західної франкомовної Швейцарії представили проект під назвою "Сьон-2026. Олімпійські ігри в серці Швейцарії". Він передбачає об'єднати чотири кантони Західної Швейцарії (Вале, По, а також кантони Берн і Фрібур) в єдиний олімпійський кластер, а місто Сьйон зробити столицею Зимових Ігор 2026 року.

Нагадаємо, що одним з вірогідних кандидатів на Ігри-2026 може бути Львів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram