ГоловнаСвіт

Одна з найбільших газет Канади закликала американців не голосувати за Трампа

Канадське видання відзначило некомпетентність і авторитарні замашки Трампа.

Одна з найбільших газет Канади закликала американців не голосувати за Трампа
Трамп, Клинтон
Фото: EPA/UPG

Друга за популярністю в Канаді щоденна газета The Globe and Mail закликала американців не голосувати на виборах президента за кандидата від Республіканської партії Дональда Трампа.

Відповідний заклик опубліковано на сайті видання.

"Спочатку ми думали, що Трамп буде лише фазою, через яку ви проходите. Ваш нескінченний цикл виборів, з нескінченним чорнилом, які повинні бути пролиті, і пікселями, які повинні бути заповнені, значить, що кожен кандидат отримує свої 15 хвилин. Тому ви дали Дональду Трампу 15 хвилин. А потім ще 15. А потім, досить скоро, він зайняв прайм-тайм. І тепер він на межі того, щоб бути обраним президентом. Це важливо, тому що, як ви знаєте, це наймогутніша робота на планеті", - йдеться в посланні до американців.

У The Globe and Mail відзначають, що іноземні уряди не хочуть втручатися в американську демократію, тому вони не можуть сказати, що вони насправді думають про Трампа. "Але ми можемо. Ми в страху", - наголошує видання.

"Ми не можемо повірити, що під час вибору між одним кандидатом з невеликими вадами і іншим, хто проповідує вибухову комбінацію поганих ідей, без будь-яких ідей і нульового самоконтролю, у вас виникли проблеми вибору. Чи відчуває себе так вся планета. Ні. Якщо ви хочете підняти настрій Володимиру Путіну або викликати посмішку на обличчях жорстких чоловіків, які правлять в Китаї, то, поза сумнівами, потягніть важіль "за" Трампа. Але решта з нас, ваші друзі і союзники у вільному світі, натискають кнопку паніки", - йдеться в зверненні.

"Три чверті століття ми дивилися на США як зразок керівництва і стабільності. Америка і її лідери не завжди досконалі; батьки-засновники побудували вашу політичну систему на визнанні того, що всі людські істоти мають недоліки. Америка, як і будь-яка країна, робила помилки і помилки; вона іноді ображала інших, а іноді вони ображали її. Але з часом США були значною мірою силою добра в цьому світі. Під час Другої світової війни ви зберегли демократію. Ви перебудували Європу і Японію. Ви виграли "холодну війну". Ви очолили становлення міжнародного порядку, заснованого на принципах свободи, демократії, права і торгівлі. Ніхто не повинен робити вас "великими знову" (гасло Трампа - ред.). Ви вже великі. Ви вже незамінна нація в центрі міжнародної системи. Європейці не можуть замінити вас і, хоча Москва і Пекін хотіли б, ніхто на стороні свободи і демократії не хоче. У нас немає цілої Ліги Справедливості наддержав, щоб вибирати з них. Ви нею і є", - зазначає видання.

"Міжнародна система може пережити те, як малі країни сходять з рейок. Угорщина на чолі з людиною, яка з гордістю називає себе антиліберальним демократом, - світ знизує плечима. Філіппіни управляються президентом, кожне висловлювання якого є більш нестриманим, ніж попереднє, - світ сміється. Але якщо Трамп переїде в Білий дім, союзники США не будуть ні розводити руками, ні сміятися. Ми розуміємо деякі застереження з приводу Гілларі Клінтон. Те, що вона порушила таємні урядові протоколи з використання електронної пошти, буря в крихітному чайнику, якщо коли-небудь і була, не є підставою голосувати проти неї. Але ланцюг донорів і співробітників, що проходять через уряд до фонду Клінтон і назад повинні вас хвилювати, оскільки це вказує на те, як Вашингтон, по обидва боки (республіканці і демократи - ред.) прогнив через подихи грошей і торгівлі впливом", - говорить звернення.

"Але, з точки зору освіти, досвіду і темпераменту, Клінтон виключно добре кваліфікована, щоб бути президентом. Її політика, внутрішня і зовнішня, набагато краща, ніж республіканська альтернатива. Як політик, тим не менш, дещо про пані Клінтон завжди штовхало багатьох американців на невірний шлях, а рішення Демократичної партії висунути її було політичною помилкою. Вона - єдиний кандидат, який зміг зробити так, щоб незалежні і помірковані республіканці залишили поза увагою переважну непридатність Трампа для роботи", - пише The Globe and Mail.

"Платформа Трампа, в її теперішньому вигляді, обіцяє нижчі податки для багатих, невелике збільшення податків для середнього класу і втрату медичного страхування для багатьох бідних американців. І це стандартна частина його пакета, - попереджає видання. - Його напад на вільну торгівлю, який республіканці традиційно підтримали - це постріл в наріжний камінь міжнародного порядку, побудованого американцями. Його відмова від критики Путіна, що повторюється, насторожує. Його заява про співчуття до інших неліберальних режимів викликає занепокоєння. Його плани щодо того, як вирішувати проблеми зі Сирією, Іраком і ІДІЛ внутрішньо суперечливі й абсурдно непереконливі".

"Більш того, Трамп є прихильником авторитарної влади. Він не дуже зацікавлений в ідеях або правилах, і це включає в себе Конституцію США, найбільш "церебральний" з урядових документів. Його цінності й імпульси не належать тій Америці, - великому американцю, - яку світ знає і в якій має потребу", - пише видання.

"Хтось одного разу сказав, що на Америку завжди можна покластися в тому, щоб вона зробила правильний вибір, спершу вичерпавши всі інші варіанти. Америка, до голосування залишилося менше тижня. Ваші варіанти нині  вичерпані", - наголошується в зверненні.

Вибори президента США відбудуться 8 листопада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram