ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Росії політв'язень заявив про тортури в колонії

"Прийшли співробітники, скували мені руки за спиною і підвісили за наручники. Так я висів півгодини".

У Росії політв'язень заявив про тортури в колонії
Ильдар Дадин
Фото: facebook.com/masha.ryabikova

Російський політв'язень Ільдар Дадін зазнав тортур у сегезькій колонії ВК-7 (Республіка Карелія), де він відбуває покарання за участь в одиночних пікетах.

Лист Дадіна, записаний з його слів 31 жовтня 2016 року адвокатом Олексієм Ліпцером, опублікувало видання "Медуза".

Дадіна привезли у ВК-7 10 вересня, і з першого ж дня відправили в штрафний ізолятор.

"11 вересня 2016 року до мене прийшов начальник колонії Коссієв із трьома співробітниками. Вони разом почали мене бити. Всього били за цей день чотири рази, по 10-12 чоловік одночасно, били ногами. Після третього побиття опустили голову в унітаз просто в камері ШІЗО", - зазначає політв'язень.

"12 вересня 2016 року прийшли співробітники, скували мені руки за спиною і підвісили за наручники. Таке підвішування завдає страшного болю в зап'ястях, крім того, викручуються ліктьові суглоби і відчуваєш дикий біль у спині. Так я висів півгодини. Потім зняли з мене труси і сказали, що зараз приведуть іншого ув'язненого і він мене зґвалтує, якщо я не погоджуся припинити голодування. Після цього привели до Коссієва в його кабінет, де він у присутності інших співробітників сказав: «Тебе ще мало били. Якщо я віддам розпорядження співробітникам, тебе будуть бити набагато сильніше. Спробуєш поскаржитися - тебе вб'ють і закопають за парканом». Потім били регулярно, по кілька разів на день", - розповів Дадін.

Він заявив, що якщо його знову катуватимуть, він навряд чи протримається понад тиждень і може померти.

Ільдар Дадін став першим, кого визнали винним за статтею 212.1 КК РФ (неодноразові порушення на мітингах). Засуджений до 2 років 6 місяців колонії загального режиму.

Визнаний політв'язнем, оскільки кримінальне переслідування здійснюється виключно у зв'язку з ненасильницькою реалізацією права на свободу зібрань, за звинуваченням у правопорушенні, якого не було, з порушенням права на справедливий судовий розгляд і застосуванням непропорційного осудному діянню утримання під вартою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram