ГоловнаСвіт

Очільник норвезької поліції пішов у відставку через Брейвіка

Ойстен Меланд заявив, що не може працювати далі без довіри міністра юстиції.

Очільник норвезької поліції пішов у відставку через Брейвіка
Ойстен Мэланд
Фото: ivarskrivar.com

Глава норвезької поліції Ойстен Меланд заявив про демісію після того, як розслідування дійшло висновку, що масовим убивствам, скоєним Андерсом Брейвіком, можна було запобігти.

Про це повідомляє BBC.

Меланд заступив на посаду за кілька днів до того, як 22 липня 2011 року Брейвік улаштував теракт у центрі Осло та на острові Утойя, внаслідок чого загинули 77 осіб.

Нагадаємо, в незалежній доповіді, опублікованій у понеділок, зазначено, що вибуху можна було запобігти. Окрім того, в доповіді розкритиковано дії поліції, яка відреагувала на стрілянину з "неприйнятним" запізненням. Тон документа помітно відрізняється від попередньої доповіді поліції, де було сказано, що чергові офіцери виконували свої обов'язки "без вагань".

Першою про відставку Ойстена Меланда оголосила міністр юстиції Грете Фаремо під час теледебатів у четвер. Згодом Меланд підтвердив, що не може працювати далі без довіри міністра.

"Якщо міністерство й інша політична влада не з'ясують це питання до решти, для мене буде неможливо працювати далі", - заявив він.

Один із найважчих висновків доповіді полягає в тому, що двоє місцевих поліцейських, які першими дісталися берега озера, замість того, щоб знайти човен і переправитися на Утойю, вирішили почекати на більш підготовлених колег.

Незабаром після публікації доповіді прем'єр-міністр Норвегії Йєнс Столтенберг заявив, що глибоко шкодує з приводу допущених помилок і бере на себе відповідальність за те, що трапилося. Проте він нічого не сказав про можливі відставки чиновників.

Андерс Брейвік визнає факт убивств, але заперечує, що скоїв злочин. Суд над терористом тривав 10 тижнів і закінчився в червні. Вирок повинні оголосити 24 серпня. Під час винесення вироку колегія у складі п'ятьох суддів повинна також вирішити, чи осудний Брейвік. Так з'ясується, засудять його до тривалого тюремного терміну чи скерують в охоронювану психіатричну клініку.

Убивства, вчинені Брейвіком, вважають найважчим актом насильства в Норвегії з часів Другої світової війни. Вони стали причиною проведення загальнонаціональних дебатів про демократію і толерантність у Норвегії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram