ГоловнаСуспільствоОсвіта

Нові правила прийому до вузів-2019 набули чинності

Міносвіти остаточно затвердило умови зміни правил вступу до вузів.

Нові правила прийому до вузів-2019 набули чинності
Фото: shkola.ostriv.in.ua

Міністерство освіти України остаточно затвердило умови зарахування до вищих навчальних закладів на 2019 рік. Відповідний указ міністерства було зареєстровано в Мін'юсті і вже набув чинності. Про це повідомляє прес-служба відомства.

Для вступу на бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного, ветеринарного спрямування) ВНЗ прийматимуть сертифікати ЗНО 2017, 2018 і 2019 років, окрім оцінок з іноземних мов. Абітурієнт може подати сертифікати в будь-якій зручній йому комбінації.

Можливість здавати творчі конкурси в декількох вузах, а також створення рівних умов для їх учасників незалежно від оцінок ЗНО зажадали зміни термінів проведення творчих конкурсів. Вони пройдуть з 1 до 10 липня, тобто до початку прийому заяв. Передбачена також друга сесія творчих конкурсів - з 11 до 22 липня, але тільки для абітурієнтів, які бажають навчатися на контракті.

Незначні зміни торкнулися переліку конкурсних предметів за окремими спеціальностями. Це, зокрема, «Середня освіта (фізика)», «Професійна освіта (Охорона праці)», «Аудіовізуальне мистецтво і виробництво», «Дизайн», «Менеджмент соціокультурної діяльності», «Психологія», «Хімія», «Фізика і астрономія», «Прикладна фізика і наноматеріали», «Географія», «Технології легкої промисловості», «Агроінженерія», «Цивільна безпека» і всі спеціальності галузі знань «Охорона здоров'я». У більшості випадків посилена роль знань з математики і фізики в оцінці знань абітурієнтів.

Кількість заяв для вступників до бакалаврату не змінилася: це максимум 7 заяв на 4 спеціальності. На контракт кількість заяв не обмежується.

З 2019 року запрацює механізм першочергового зарахування тих абітурієнтів до медичних і педагогічних вузів, які готові після закінчення навчання працювати в сільській місцевості та укладуть угоду про відпрацювання не менш ніж 3 років у селі або селищі міського типу.

На наступний рік розширена практика встановлення мінімальної кількості балів для вступу на спеціальності з особливо високим рівнем суспільної відповідальності. Йдеться про спеціальності «Право», «Публічне управління та адміністрування», «Міжнародні відносини», «Міжнародні економічні відносини», «Міжнародне право», «Фармація, промислова фармація». Щоб подати на них заяву, вступник повинен мати конкурсний бал не менш ніж 130.

Як і в 2018-му, мінімальний поріг встановлено також на спеціальності «Стоматологія», «Медицина», «Педіатрія». Для участі в конкурсі на ці спеціальності абітурієнт повинен мати не менш ніж 150 балів з другого і третього конкурсних предметів.

Важлива новація 2019-го - розширення пільг для учасників бойових дій. Пільги буде поширено на всіх вступників цієї категорії, а не тільки на учасників бойових дій АТО/ООС, як було раніше.

Щодо вступу до магістратури, то основною зміною буде розширення переліку спеціальностей, на які треба складати єдиний вступний іспит (ЄВІ) з іноземної мови за технологією ЗНО. Для всіх інших вступників до магістратури терміни подачі документів, складання іспитів та інших вступних процедур визначаються правилами прийому ВНЗ.

Детальніше дізнатися про умови прийому на 2019 рік можна за посиланням: https://bit.ly/2BItqeZ

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram