ГоловнаПолітика

На четвертий енергоблок ЧАЕС почали насувати захисну арку

Нову споруду будуть експлуатувати протягом 100 років.

На четвертий енергоблок ЧАЕС почали насувати захисну арку
Фото: Макс Требухов

Над четвертим енергоблоком Чорнобильської атомної електростанції о 14:15 понеділка почали насувати захисну арку.

Про це повідомила прес-служба Міністерства екології та природних ресурсів.

Насування нового безпечного конфайнмента відбувається за допомогою спеціальної системи, яка складається з 224 гідравлічних домкратів і дозволяє пересувати конструкцію на відстань 60 см за один цикл. Передбачають, що весь процес буде тривати до 4 днів із загальним часом безперервного руху приблизно 33 години. НБК побудували неподалік від 4-го енергоблоку ЧАЕС, він повинен подолати 327 м, щоб накрити об'єкт "Укриття".

У листопаді 2017 року заплановано ввести об'єкт в експлуатацію та розпочати роботи з демонтажу нестабільних конструкцій. Проектом передбачено, що нова споруда буде експлуатуватися протягом 100 років.

"Насування арки на об'єкт «Укриття» можна сміливо назвати найважливішим етапом реалізації цього проекту перед введенням споруди в експлуатацію і здійсненням головної місії - забезпечення на 100 років захисту від радіоактивних випромінювань. НБК для зони відчуження - це нове «дихання» і можливість позитивних трансформацій у майбутньому", - заявив голова Держагентства з управління зоною відчуження Віталій Петрук.

НБК побудував французький консорціум "Новарка".

Висота арки становить 110 метрів, довжина - 165 метрів, а арочний проліт становить 260 метрів. Через величезні розміри арку побудували з двох частин, які з'єднали влітку 2015 року. Призначення арки - захист навколишнього середовища від радіоактивного випромінювання, а також забезпечення можливості розбирання конструкцій блоку і переміщення ядерних відходів.

Кошти на будівництво нового конфайнмента зібрані країнами-донорами Чорнобильського фонду "Укриття", розпорядником коштів є ЄБРР.

Після накриття аркою зруйнованого енергоблоку Чорнобильської АЕС почнеться новий етап перетворення об'єкта "Укриття" в екологічно безпечну систему, що включає в себе демонтаж нестабільних конструкцій і вилучення радіоактивних відходів і паливовмісних мас.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram