ГоловнаПолітика

Конкурсна комісія провела тестування кандидатів на посаду голови ДБР

Анатолій Матіос набрав 89 балів зі 100. Голова громадської організації - 95.

Конкурсна комісія провела тестування кандидатів на посаду голови ДБР
Фото: 24tv.ua

Сьогодні, 29 жовтня, в Україні пройшло тестування кандидатів на посаду голови Державного бюро розслідувань. За даними, які отримало LB.ua, головний військовий прокурор Анатолій Матіос набрав 89 балів зі 100 можливих (при 65 необхідних для проходження наступного етапу), Олексій Горащенко (якого неформально підтримують пропрезидентські сили) - 69 балів. Один з кандидатів Віктор Острянський (голова громадської організації "Рух за розвиток Запоріжжя") набрав найвищий бал серед учасників - 95.

Згідно з інформацією, розміщеною на сайті Кабміну, кандидати для проходження тестування були розділені на три групи по 25, 24 і 15 осіб. Тестування відбувалося з використанням комп'ютерів. Кожному з кандидатів електронна система автоматично генерувала унікальний тест зі 100 питань (усього їх 2500) на знання Конституції та законодавства, пов'язаного з діяльністю ДБР (Кримінального кодексу, Кримінально-процесуального та т.ін., законів про САП, НАБУ, ГПУ і т.д.), усі вони раніше були оприлюднені на сайті КМУ. На виконання завдання учасникам тестування давалося 1,5 години. Прізвища тих, хто пройшов цей етап і допущений до наступного, поки що не з'явилися на сайті Кабміну. Їх очікують найближчим часом.

Відповідно до закону про ДБР, до складу Конкурсної комісії входять по три представники від Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів: Владислав Бухарєв, Євген Дейдей, Роман Майданик, Денис Монастирський, Микола Паламарчук, Віктор Самохвалов, Наталія Севостьянова, Тетяна Сліпачук, Іван Стойко.

Як стало відомо LB.ua, кандидатам, які успішно склали тест, слід пройти також general skills (тест на загальні здібності), співбесіду і поліграф. Причому поліграф у таких конкурсах застосовується вперше - під час вибору голів НАПУ, ні САП його не задіювали. Результатів поліграфа не оприлюднюватимуть, а фахівці, які оцінюють конкурсантів, підписують угоду про нерозголошення інформації.

Нагадаємо, тестування було заплановане на 1 жовтня, але його перенесли на 29-те за скаргою Анатолія Матіоса, який заявив, що тестування проводять за застарілим законодавством, а також через наявність помилок у питаннях. Конкурсна комісія помилок не знайшла, але конкурс - з огляду на важливість - перенесла.

Закон про ДБР набув чинності 1 березня. Цьому органу мали передати від прокуратури розслідування кримінальних проваджень за тяжкими злочинами і корупційними правопорушеннями топ-чиновників.

Однак комісію з призначення директора бюро вчасно сформувати не вдалося, і ДБР досі не почало роботи. Конкурс на керівні посади в бюро оголосили в травні, до 8 червня кандидати подавали документи. На конкурсний відбір подалася 81 особа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram