ГоловнаПолітика

Президента серйозно підставили з приводу ЦВК, - Магера

До формування комісії могла бути залучена «Свобода», «Громадянська позиція» Гриценка.

Президента серйозно підставили з приводу ЦВК, - Магера
Фото: Макс Требухов

При формуванні списку оновленого складу Центрвиборчкому принципу пропорційності не було дотримано. Про це заявив заступник голови ЦВК Андрій Магера в інтерв'ю LB.ua.

«Та людина, яка готувала проект подання (членів ЦВК, - ред.), підставила Президента в силу того, що документи Венеціанської комісії, зокрема Кодекс належної практики у виборчих питань, чітко передбачає, що центральний виборчий орган повинен формуватися з урахуванням пропорційного представництва, якщо не від фракцій парламенту, то хоча б від тих політсил, які подолали певний виборчий бар'єр (2-3%). Таким чином, не обов'язково враховувати пропозиції шести парламентських фракцій. До формування комісії могла бути залучена «Свобода», «Громадянська позиція» Гриценка або інші політсили, які на виборах подолали цей бар'єр», - заявив Магера.

«А при формуванні списку оновленого складу Центрвиборчкому принципу пропорційності не було дотримано. З шести парламентських фракцій не враховані пропозиції трьох: «Батьківщини», Радикальної партії і Опозиційного блоку. Можна по-різному ставитися до цих політичних сил, але принцип збалансованості складу ЦВК повинен бути дотриманий. Не кажу вже про те, що з трьох представлених «Народним фронтом» кандидатур до Центрвиборчкому тільки в одному», - зазначив він.

Магера припускає, що Президент особисто не контролював процес складання списку кандидатів у члени ЦВК.

«Яка б критика в бік Президента не звучала, але ми розуміємо, що він - розумна людина. І охопити всі напрямки своїх обов'язків не може», - додав він.

Нагадаємо, 3 червня Порошенко запропонував Верховній Раді звільнити 12 із 15 членів Центральної виборчої комісії. З діючого складу ЦВК залишаться Олег Діденко, Катерина Махніцька та Олександр Осадчук.

Новими членами комісії пропонують обрати Аллу Басалаєву, Михайла Вербенського, Романа Гребу, Ольгу Желтову, Олега Конопольського, Світлану Кустову, Ольгу Лотюк, Віталія Плукаря, Євгенія Радченка, Надію Синицю і Леонтія Шипілова. При цьому кандидатура 12-го члена ЦВК не подана.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram