ГоловнаПолітика

Винуваті за знищення обороноздатності України можуть уникнути покарання, - Матіос

Розслідування триває.

Винуваті за знищення обороноздатності України можуть уникнути покарання, - Матіос
Фото: 24tv.ua

Довести до суду справу, порушену за фактом розкрадання в армії і зниження обороноздатності України, можна буде, лише якщо не буде ліквідовано військову прокуратуру. А її ліквідація відбудеться відразу ж після заснування Держбюро розслідувань.

Про це заявив головний військовий прокурор Анатолій Матіос в інтерв'ю Соні Кошкіній.  Водночас робота в цьому напрямку триває. Наприклад, нещодавно Матіос узяв участь у засіданні оборонного комітету, де пролунав підсумок роботи парламентської комісії. Зокрема, члени ТСК встановили, що кожен із попередніх міністрів причетний до продажу військового майна.

"Ми досліджуємо період діяльності всіх міністрів оборони. Українські реалії свідчать: у той час, коли за армію ніби відповідали міністри, різні лобістські групи проводили на нормативному рівні рішення, аби Кабмін переводив техніку в категорію надлишкової. Усе це робилося з дуже великим зиском: внутрішня компанія отримувала за безцінь придатний, путній, сучасний вид озброєння і перепродувала його за шалені гроші - через посередництво агентських угод - в різні країни третього і другого світу", - розповів Матіос. При тому що з 2010 року цей процес відбувався під безпосереднім впливом Росії, за його словами.

Зокрема, на комітеті прозвучали такі цифри: Єхануров, наприклад, реалізував військового майна на 504 мільйони гривень, Гриценко - на 1,316 млрд, в.о. міністра Іващенко - на 254 млн. Водночас військовий прокурор вважає ці дані суб'єктивною думкою членів парламентської комісії, і вони не є доказом. Як і інформація про незаконне нібито розформування військових частин.

"Ці документи кримінального провадження свідчать про те, хто приймав ці рішення. А щоб оцінити їхню законність, потрібно провести експертизу, бо я не є фахівцем. Необхідна ревізія ДФС (Держфінінспекції - ред.) всіх наявних документів, оскільки майна вже немає, його продано. Але і ревізію ми зробити не можемо, оскільки через нововведення колишнього уряду Державна фінансова інспекція ліквідована. І тепер робиться тільки аудит - ревізію зробити нікому. А вона потрібна за законом, щоб провести судову експертизу", - розповів Матіос.

За його словами, за прийняття рішення відповідає не тільки міністр.

"Процедура прийняття управлінських, державних і міністерських рішень. Є відділи, департаменти і відповідальні особи, що їх (рішення - ред.) готують. Це не може бути одна людина! Міністр у більшості випадків просто підписує документ. Якщо він не зовсім компетентний, то погоджується на усну доповідь, оскільки не має часу вивчати талмуди паперів", - зазначив прокурор.

При цьому він додав, що притягнення винуватих осіб до відповідальності може не відбутися через ліквідацію військової прокуратури і появу замість неї Держбюро розслідувань (саме тому, за словами Матіоса, він і подав документи на голову ДБР - не хоче працювати в структурі, якої не буде).

У зв'язку із цим головному військовому прокурору незрозумілі обвинувачення Анатолія Гриценка в політичних переслідуваннях (через показання, дані проти Петра Порошенка й інших перших осіб), і виклик на дуель, які пролунали в одному з його інтерв'ю

"Гриценко ініціативно з'явився у військову прокуратуру і в рамках кримінального провадження управління війни (розслідує все, що стосується військової агресії і гібридної війни Росії проти нас) дав показання, починаючи з подій у Криму. Подав своє особисте бачення тих чи інших процесів", - розповів Матіос, запевнивши, що до кримінального провадження про знищення обороноздатності України це не має жодного стосунку.

"Я йому (Гриценкові - ред.) відповів, що не потрібно робити замахи на вимахи, сидячи в студії, де мене немає. Я віч-на-віч готовий відповісти: жодної підлості Гриценкові не робив. Жодних звинувачень особисто йому не пред'являв. Але якщо підстави для притягнення до відповідальності будуть, рука в мене не здригнеться", - резюмував Матіос. При цьому він не вважає, що поява прізвища Гриценка серед тих, кого вважають винуватим у зниженні обороноздатності країни, негативно позначиться на його політичній діяльності, тому що його політична вага на сьогодні - "перший непрохідний".

Докладно про це читайте в повній версії інтерв'ю "Анатолій Матіос: “Амністія бійців АТО - страшна річ для держави”.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram