ГоловнаПолітика

Рада внесла зміни до Конституції в частині правосуддя

Основний закон України змінено ушосте

Верховна Рада внесла зміни до Конституції України в частині правосуддя.

За відповідний законопроект №3524 у четвер проголосували 335 депутатів при 300 мінімально необхідних.

За словами заступника голови Адміністрації президента Олексія Філатова, ці зміни забезпечують деполітизацію і незалежність судової влади, а також перезавантаження судового корпусу.

Питання призначення суддів передадуть Вищій раді правосуддя (ВРП), новому органу судової гілки влади. Вища рада правосуддя муситиме здійснювати відбір суддів для всіх судів України на конкурсній основі, її рішення про призначення і звільнення суддів повинні затверджуватися президентом. Вона також розглядатиме питання затримання та арешту суддів.

Пропозиції про створення і ліквідацію судів вноситиме в парламент президент за поданням ВРП.

До складу ВРП буде входити 21 член, десять з яких вибирає з'їзд суддів, по два члени призначаються президентом, Верховною Радою, з'їздом адвокатів, Всеукраїнською конференцією працівників прокуратури, а також з'їздом представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ з числа вчених-правознавців.

Конституційні поправки обмежують імунітет суддів до функціонального. Це означає, що їм гарантується недоторканність за рішення в залі суду, але у всіх інших випадках їх прирівнюють до звичайних громадян.

На конституційному рівні визначаються підстави для звільнення судді. У тому числі суддю можна буде позбавити посади, якщо він не зможе підтвердити легальність своїх доходів.

Також поправки до Конституції передбачають кваліфікаційне оцінювання суддів за трьома критеріями: професіоналізм, доброчесність і відповідність правилам етики.

Зміна Конституції в частині правосуддя також зачіпає прокуратуру. Її основною функцією буде підтримка державного обвинувачення в суді. При цьому в один ряд з прокуратурою ставиться адвокатура, що має забезпечити рівність і змагальність судового процесу.

Зміни до Конституції передбачають право громадян звертатися зі скаргами до Конституційного Суду.

Нагадаємо, що це вже шоста зміна Конституції України.

Її ухвалили у 1996 році.

У 2004 році в результаті конституційної реформи було внесено поправки, які послаблювали владу президента.

У 2010 році Конституційний Суд скасував цю реформу і повернув Конституцію 1996 року.

У 2011 році до Конституції було внесено поправки, які подовжували термін повноважень Верховної Ради і місцевих рад з 4 до 5 років.

У 2013 році до Конституції було внесено поправки, що розширювали повноваження Рахункової палати в частині контролю за надходженнями до державного бюджету, скасовані у результаті конституційної реформи 2010 року.

Врешті на початку 2014 року Верховна Рада проголосувала за повернення до Конституції України в редакції 2004 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram