ГоловнаПолітика

Дуда запевнив, що ракетна база США зміцнить безпеку Польщі

Робота з будівництва бази почнеться влітку

Дуда запевнив, що ракетна база США зміцнить безпеку Польщі
Анджей Дуда

Американська ракетна база в Польщі, яка буде елементом ПРО США і НАТО в Європі, не спрямована проти когось і покликана гарантувати безпеку США і союзників.

Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда під час церемонії початку будівництва бази в населеному пункті Редзіково Поморського воєводства на півночі Польщі, інформує Укрінформ.

"Це не будуть ракети, спрямовані проти когось. Ні, вони забезпечують безпеку. Це є їх основна мета і основна мета цієї інвестиції. Вони повинні захищати небо над Європою від будь-якої ракетної атаки, якби хтось хотів загрожувати таким чином", - заявив Дуда.

За його словами, Польща є членом НАТО вже багато років, але тільки зараз на її території з'явиться стаціонарна база, на яку в Польщі так довго чекали.

Дуда наголосив, що ця інвестиція зміцнить безпеку Польщі та покаже сильний зв'язок країни з НАТО напередодні варшавського саміту Альянсу.

Робота з будівництва бази для 300 американських військовослужбовців, які будуть обслуговувати балістичні ракети наземного базування SM-3 Block IIA (дальність дії до 2,5 тис. км), почнеться влітку. База повинна почати функціонувати з 2018 року, а на її будівництво планується витратити до 300 млн дол.

Рішення про будівництво американської бази ПРО в польському Редзіково прийнято ще в 2008 році. Попередня концепція передбачала розміщення там ракет дальнього радіусу дії в рамках стратегічної системи ПРО США. Однак після зміни влади у Вашингтоні адміністрація президента Барака Обами в 2009 році змінила концепцію ПРО, вирішивши розмістити в Польщі ракети SM-3 для захисту американських військ в Європі.

У Вашингтоні та Варшаві неодноразово підкреслювали, що створення елементів ПРО США в Польщі, а також в Румунії не спрямоване проти Росії. Однак в Москві заявили, що розміщення американських ракет в цих країнах буде вважатися ворожим актом щодо РФ і викличе відповідну реакцію Кремля.

Нагадаємо, у четвер, 12 травня, на півдні Румунії відкрилася база протиракетної оборони НАТО. Система призначена для захисту від "країн-ізгоїв", під якими мають на увазі передовсім Північну Корею та Іран.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram