ГоловнаПолітика

Порошенко і Байден обговорили призначення Луценка генпрокурором

США вимагають відновити роботу Генеральної інспекції.

Порошенко і Байден обговорили призначення Луценка генпрокурором

Президент Петро Порошенко провів телефонну розмову з віце-президентом США Джозефом Байденом.

"Джозеф Байден вітав призначення Юрія Луценка генеральним прокурором України і підтвердив готовність США надавати підтримку Україні на шляху реформи прокуратури і в боротьбі з корупцією, наголосивши на важливості законодавчих змін щодо впровадження Генеральної інспекції в ГПУ", - повідомляє прес-служба голови держави. Варто зазначити що Генеральну інспекцію в ГПУ очолював Давид Сакварелідзе, якого звільнили в лютому. Генінспекція розслідувала злочини, вчинені прокурорами.

Порошенко також поінформував про заходи щодо вдосконалення системи державних фінансів і поліпшення ділового клімату в Україні. Він висловив надію, що результати реформ в Україні дозволять активізувати її підтримку з боку США, МВФ та інших міжнародних партнерів нашої країни. Співрозмовники домовилися про підписання найближчим часом двосторонньої угоди про надання Україні третього траншу кредитних гарантій на 1 млрд доларів.

Крім того, сторони обговорили ситуацію на Донбасі та наслідки міністерських переговорів у "нормандському форматі". Порошенко наголосив на необхідності створення умов безпеки для подальшого руху до політичного врегулювання ситуації на Донбасі, що стала наслідком російської агресії. У цьому контексті президент України і віце-президент США відзначили важливість розміщення на окупованих територіях збройної поліцейської місії ОБСЄ.

Порошенко і Байден також скоординували підходи щодо подальшого консолідованого міжнародного, зокрема санкційного, тиску на Росію під час саміту "великої сімки" в Японії 26-27 травня з метою досягнення реальної деескалації ситуації в Донбасі.

Нагадаємо, 12 травня Рада дозволила призначити Луценка генпрокурором. Указ про його призначення президент Петро Порошенко підписав на засіданні парламенту.

3 квітня 2016 року президент звільнив з посади генпрокурора Віктора Шокіна, відтоді обов'язки генпрокурора виконував Юрій Севрук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram