ГоловнаПолітика

У Порошенка розповіли про заходи зі звільнення Савченко

Українських лікарів пустять до політв'язня

У Порошенка розповіли про заходи зі звільнення Савченко
Надежда Савченко

Уповноважений президента з гуманітарних питань врегулювання на Донбасі Ірина Геращенко перерахувала заходи, які вживає Україна для звільнення українки Надії Савченко.

За її словами, у найближчі години до Савченко виїде група українських лікарів, які мають її оглянути і надати допомогу.

"Українським дипломатам вдалося таки домогтися від російської влади обіцянки, що наші лікарі потраплять до Надії 9 березня. Президент України доручив терміново сформувати мобільну бригаду з кращих українських медиків, враховуючи також побажання і позицію в цьому важливому питанні сім'ї Надії - мами і сестри. Сьогодні мобільна бригада з трьох лікарів виїжджає з Києва у Ростовську область. Цю інформацію я щойно отримала від президента", - написала вона у фейсбуці.

Президент також доручив МЗС створити штаб для координації дій з порятунку Савченко. У ці дні він кілька разів спілкувався з мамою Надії особисто і по телефону, додала Геращенко.

"Учора вдалося таки домогтися доступу нашого генконсула до Надії. Також вийшли жорсткі заяви ЄС з вимогою звільнити Надію Савченко та всіх полонених - цього вимагають Мінські угоди. На 9 березня готується міжнародна акція на підтримку Савченко і всіх політв'язнів в РФ - наші дипустанови і українські громади по всьому світу працюють над організацією мирних протестів. Акція відбудеться у різних європейських столицях і містах світу", - повідомила вона.

Парламентські комітети з євроінтеграції і закордонних справ направили заяви європейських колег-політиків з проханням активізувати публічний тиск на РФ.

"Але це не все, звичайно. Не можна на цьому етапі розкривати всіх деталей плану з порятунку Надії, тому що ця робота триває і тут залучено всі дипломатичні канали на вищому рівні. Надія має жити. І має бути на свободі. Просимо Віру ще і ще раз звернутися до своєї мужньої сестри, щоб Надія почала хоча б пити воду. Вона потрібна Україні, і Україна бореться за Надю", - пише Геращенко.

За її словами, звільнення Савченко та інших полонених - і тих, хто в тюрмах РФ, і тих, хто на окупованих територіях, - буде ключовим під час чергової зустрічі в Мінську 10 березня.

Геращенко просить всіх, хто в ці дні у Києві та Львові, долучитися до акцій на підтримку Савченко.

"Міжнародний день жіночої солідарності - найкращий привід проявити солідарність з видатною українкою. А вже 9 березня, в день судилища над Надією - прохання всім, хто може, долучитися до акцій підтримки у різних містах світу", - резюмувала вона.

Нагадаємо, в четвер у Донецькому міському суді Ростовської області Савченко мала виголосити останнє слово, після чого суд мав піти для винесення вироку. Однак суддя посеред засідання несподівано оголосив перерву до 9 березня.

У відповідь Савченко оголосила сухе голодування і заявила, що вона або помре, або буде передана Україні.

"У Росії є не більше 10 днів, щоб повернути мене в Україну, звідки викрали! І мене не хвилює, яким чином вони будуть це доводити! Я чула про досить непогані здібності Петра Олексійовича Порошенка в дипломатії. Я сподіваюся, що його дипломатичних здібностей вистачить на те, щоб домовитися у Росії з одним ідіотом, адже він обіцяв моєї матері, що я ще на травневі свята 2015 року буду вдома", - заявила Савченко у своєму останньому слові, оприлюдненому 3 березня.

Після цього Порошенко пообіцяв подвоїти зусилля для повернення Савченко.

Раніше, 2 березня, Савченко виступила в суді с промовою, у якій заявила, що відмовляється від обміну на російських військовослужбовців Олександра Александрова і Євгена Єрофєєва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram