ГоловнаПолітика

Члени російського ПЕН-клубу зажадали звільнити Савченко

Російські письменники вважають політичним переслідування українки

Члени російського ПЕН-клубу зажадали звільнити Савченко

Члени російського ПЕН-клубу, а також письменники, журналісти та перекладачі, які не входять в нього, оприлюднили колективний лист з вимогою звільнити українку Надію Савченко.

Автори листа і люди, які підписали його, вважають, що кримінальне переслідування Савченко обумовлено виключно політичними мотивами. У зв'язку з цим вони вимагають визнати безпідставними підсумки проведеного в Росії слідства.

Також у зверненні міститься вимога притягнути до відповідальності слідчих, свідків і прокурорів, причетних до справи Савченко, котрі зажадали для неї "жорстокого, несправедливого і неправосудного покарання".

Автори листа нагадують, що правозахисний центр "Меморіал" визнав Савченко політв'язнем, а сама вона оголосила сухе голодування, яке загрожує її життю і здоров'ю.

У зверненні не вказано, кому саме воно адресовано.

Загалом під листом поставили свої підписи близько ста членів ПЕН-клубу, в тому числі Світлана Алексієвич, Володимир Войнович, Сергій Гандлевський, Денис Драгунський, а також понад 60

письменників, журналістів і перекладачів та приблизно 25 вчених, які не входять в нього. Зараз збір підписів під зверненням триває.

Нагадаємо, раніше група польських та українських інтелектуалів запустила збір підписів на Заході з вимогою звільнити Савченко. У числі підписантів цієї петиції лауреати Нобелівської премії з літератури Томас Венцлова (Литва / США) та Ельфріда Єлінек (Австрія), російські письменники Віктор Шендерович і Людмила Улицька, письменник і журналіст Пітер Померанцев (Великобританія) і багато інших.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram