Традиційні методи дипломатичного тиску за звільнення Надії Савченко вичерпано

За минулі 2 дні в Україні і по всьому світу відбулися заходи, спрямовані на звільнення з російської тюрми Надії Савченко після оголошення нею сухого голодування 3 березня 2016. Всі їх можна вважати як традиційний дипломатичний тиск на РФ, який, на жаль, не дав результатів. Хоча, аналізуючи попередній досвід, результатів і не могло бути. Але, з іншого боку, згадані заходи мусили мати місце для забезпечення платформи потенційних подальших дій офіційних столиць.

Фото: Мак Требухов

Тепер настав час конкретних дій, які мають спонукати глав закордонних держав, у тому числі і РФ, вдатися до ефективних заходів з бажаним результатом – врятуванням і звільненням української героїні. Кількість таких дій обмежена. Про них вже згадувалося у ЗМІ.

Найбільш радикальною дією західного світу може бути, видається, - відключення Росії від SWIFT. При цьому слід мати на увазі, що відключення Росії від системи SWIFT призведе, скоріш за все, до її руйнації і втрати контролю над ядерним потенціалом.

Більш м’які дії Заходу, наприклад розрив дипломатичних і економічних стосунків, можуть призвести до руйнації російської економіки та ізоляції російського керівництва, але збереження контролю над ядерною зброєю тощо.

Спонукати до таких дій (або м’якших але результативних) може Україна за сприяння Польщі та інших держав – наприклад шляхом блокування будь-якого транзиту російських товарів і послуг з попереднім ультимативним повідомленням всіх сторін, використовуючи досвід недавнього блокування російських вантажних автомобілів. Очевидно, що в такому випадку, розраховуючи на подальшу підтримку західних країн, не можна обійтися без активізації української громадськості. Україна, на жаль, не має тепер ніяких механізмів прямого впливу на РФ.

За всіх обставин, зволікати не можна, оскільки йдеться про життя українського національного символу.

Богдан Соколовский Богдан Соколовский , Экс-уполномоченный Президента Украины по международным вопросам энергетической безопасности Богдан Соколовский
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram