ГоловнаПолітика

Рибачук: доступ до інформації може зруйнувати корупційні схеми

"Ми живемо в системі закритого доступу"

Рибачук: доступ до інформації може зруйнувати корупційні схеми
Фото: Макс Требухов

У разі впровадження геопросторової бази даних в Україні "впаде" частина корупційних схем. Про це заявив голова і співзасновник ГО "Центр UA" Олег Рибачук на круглому столі "Що втрачає Україна, не використовуючи свій інформаційний ресурс?" в Інституті Горшеніна.

"Ми розуміємо, що якщо ця система запрацює, який пласт корупції впаде... Ми живемо в системі закритого доступу. За Януковича вона була абсолютною, зараз трохи хитріше, але не менш закрита", - заявив Рибачук.

"Україна - цифрова країна, але тільки-но доходить до електронного управління, або щоб наші народні депутати сканували відбиток своїх пальців під час голосування, - відбувається ступор... Ми ж розуміємо, що це системний опір", - додав він.

Рибачук також нагадав, що закон про доступ до публічної інформації, до якого він має безпосередній стосунок, допрацьовували кілька скликань парламенту, але ухвалили його за часів Януковича. "При цьому вони називали це (прийняття закону - ред.) найбільшим досягненням того режиму... Ми отримали інструмент, і три роки проводили національну кампанію, щоб пояснити населенню, як користуватися цим законом, як прорвати лабіринти нашої системи", - додав він.

Пізніше, за його словами, було створено сайт "Доступ до правди", на якому українці могли в електронному вигляді надсилати запити до держустанов. "Уже минуло п'ять років. Ми використовуємо доступ (до інформації - ред.) як злам системи... У нас є закон, але це - як мати лазерну гармату, але не знати, як нею користуватися... Нам потрібно вимагати від влади відкритого доступу (до інформації - ред.). Якщо вони декларують свою проєвропейськість - нехай доводять це конкретними справами", - сказав Рибачук.

Нагадаємо, Андрій Тарнопольський, голова правління ГО "Центр геопросторових даних України" сьогодні під час круглого столу в Інституті Горшеніна запропонував об'єднати всі державні і муніципальні бази даних в єдину систему.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram