ГоловнаПолітика

Захід зніме санкції з Росії до повного виконання Мінських угод, - експерти

Західні лідери керуються в цьому інтересами великого західного бізнесу.

Захід зніме санкції з Росії до повного виконання Мінських угод, - експерти
Фото: www.ednist.info

Захід зацікавлений у знятті санкцій з Росії, але не має достатньо важелів, щоб забезпечити виконання Мінських угод. Про це експерти Інституту Горшеніна пишуть у матеріалі «Криза в головах», опублікованому на LB.ua.

Автори матеріалу звертають увагу, що саме в бік України спрямовано невдоволення невиконанням Мінських угод, тоді як жоден із пунктів цих домовленостей не виконано жодною зі сторін.

Головне, в чому зацікавлений Захід - викреслити український чинник зі своїх взаємин з Росією, - констатують експерти.

Західні лідери, тиснучи на Україну, керуються в цьому інтересами великого західного бізнесу, зазначають автори матеріалу.

На їхню думку, великі гравці західного фінансового ринку зацікавлені у фінансовій інтервенції в Росію, тоді як акції Росії як держави і її монополій стрімко падають. «Росія вже дражнить Захід можливою приватизацією ВТБ, «Роснефти» і Сбербанку», - нагадують експерти.

«Сьогодні економічні умови для навали в Росію великого іноземного капіталу - добрі як ніколи. А головна перешкода для цього - санкції. Які зав'язані на виконанні Мінських угод», - пишуть експерти.

«Звичайно, масштабне економічне пришестя Заходу в Росію потребує обговорення та вирішення багатьох політичних питань, але Україна в обговоренні цих питань - третій зайвий. Про те, що виконання Мінських угод практично усуває український чинник із взаємин Росії з ЄС і США, було заявлено на багатьох рівнях неодноразово», - резюмують автори матеріалу, президент Інституту Горшеніна Вадим Омельченко й експерт Інституту Дмитро Антонюк.

Водночас Захід не має достатньо важелів впливу, щоб змусити Україну внести зміни в Конституцію, які задовольнять Росію, зазначають експерти.

«Перекрити потік позик - собі на збиток. Адже це автоматично означає  дефолт України і неповернення вже отриманих мільярдів доларів», - пишуть автори матеріалу.

«Захід буде квапити, вимагати і наполягати; лякати зняттям санкцій з Росії, і, врешті-решт, ці санкції зніме, принаймні частково. Втім, цим українську політико-економічну еліту не залякати. Навпаки, Україна і собі з готовністю зніме з Росії власні санкції, бо зацікавлених у цьому в нас чи не більше, ніж на Заході», - прогнозують експерти Інституту Горшеніна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram