ГоловнаПолітика

Російські військові із СЦКК з питань Донбасу мають статус туристів

Дозвіл на допуск в Україну іноземних військ повинна давати Рада.

Російські військові із СЦКК з питань Донбасу мають статус туристів
Фото: dan-news.info

Військовослужбовці Росії, які входять у склад СЦКК (Спільний центр контролю і координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін) і перебувають на території України, мають статус звичайних туристів.

Про це свідчить відповідь Міноборони на запит народного депутата Дмитра Тимчука. Документ Тимчук виклав у фейсбуці.

"На мій депутатський запит Міноборони України відповідає (див. Документ), що російські військові, які стирчать на території України, мають статус звичайних «іноземців», відповідно, і кордон перетинають «на загальних підставах, передбачених нормативно-правовими актами України для іноземців». Простіше кажучи - туристи", - прокоментував він відповідь.

Згідно із законодавством, дозвіл на перебування в Україні іноземних військ повинна давати Верховна Рада.

У документі сказано, що в СЦКК входять 74 російські офіцери, з яких 34 постійно перебувають на території, підконтрольній Україні.

"Ці панове без проблем пересуваються в зоні АТО і вільно відвідують позиції наших військ, що є просто подарунком для російської розвідки (читай - для розвідки російсько-терористичних військ на Донбасі)", - вважає Тимчук.

Він також згадує заяву одного з членів СЦЦК, генерал-лейтенанта ЗС РФ Хасана Калоєва, який від імені СЦКК у листопаді заявив, що російсько-терористичні війська відвели від лінії розмежування все озброєння, що відповідає Мінським домовленостям.

"Цю гучну заяву розтиражували всі російські (а слідом за ними й іноземні) ЗМІ. А оскільки вогонь не припинявся, випливало, що перемир'я зривають "кляті укропи", - нагадує депутат.

У відповіді Міноборони на запит Тимчука сказано, що відповідальності за такі заяви російські військові в СЦЦК не несуть, а їхні слова слід розцінювати як особисту думку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram