ГоловнаПолітика

Рада не змогла створити Агентство повернення активів

Закон входить у "безвізовий пакет".

Рада не змогла створити Агентство повернення активів
Архив
Фото: Пресс-служба ГПСУ

Верховна Рада не змогла ухвалити закон про створення Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів.

Цей законопроект (№3040) намагалися прийняти в цілому близько десяти разів. Претензії депутатів в основному стосувалися передачі Національному агентству в управління активів, на які накладено арешт за позовом в інтересах держави. Після перерви спікер Володимир Гройсман запропонував компроміс, за яким агентство буде тільки зберігати заарештовані активи без права відчуження, крім випадків, коли товари швидкопсувні. Однак і ця пропозиція не дозволила розблокувати прийняття закону. У підсумку Рада проголосувала 230 голосами за направлення документа на доопрацювання (повторне друге читання) в профільний комітет з тим, щоб він був доопрацьований для голосування наступного пленарного вівторка. Під час доопрацювання комітет повинен переписати документ з урахуванням компромісних пропозицій, які озвучив Гройсман.

За документом, нове Нацагентство має бути не правоохоронним, а швидше допоміжним органом. Воно буде підзвітне Раді і підконтрольне Кабміну. Голову агентства обиратиме конкурсна комісія.

Основними функціями агентства стануть: аналіз статистичних даних та іншої інформації про активи; пошук, оцінка активів за зверненням правоохоронних органів; ведення Єдиного державного реєстру активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні; співпраця з іноземними державами щодо виявлення активів; роз'яснення правоохоронцям з питань, пов'язаних з активами.

Закон про створення цього агентства входить У пакет законів, необхідних для запровадження безвізового режиму з ЄС.

Нагадаємо, МВС говорило про плани повернути в Україну мінімум 30 млрд доларів, виведених за кордон колишніми високопосадовцями.

Зараз робота з повернення злочинних активів ведеться незадовільно. У серпні перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова говорила, що цього року до держбюджету було повернуто лише 7,87 тис. гривень конфіскованих коштів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram