ГоловнаПолітика

Турчинов: у будівлю Ради збиралися кинути ще шість гранат

Організатори заворушень очікували, що Нацгвардія відкриє вогонь по демонстрантах

Секретар РНБО Олександр Турчинов деталізував плани дестабілізації ситуації у країні, які виношувалися на 31 серпня.

"Ті, хто готував провокації під Радою 31 серпня, хотіли, щоб вони були більш масштабними. Так, планувалося використовувати не одну, а сім гранат. Планувалося, що перша граната під захистом димових завіс вибухне у лавах Нацгвардії, підштовхнувши нацгвардейців до застосування зброї. До речі, згідно з інструкцією, у ситуації, коли застосовується бойова зброя, вони зобов'язані адекватно відповідати. Після цього інші шестеро гранат мали полетіти у вікна парламенту", - розповів Турчинов у програмі "Лівий берег із Сонею Кошкіною".

"Передбачалося, що Нацгвардія використає зброю, що серед демонстрантів будуть численні жертви, що встановити, хто першим стріляв, стане практично неможливо", - додав він.

Відповідаючи на прохання назвати авторів цього плану, Турчинов сказав: "Організаторів назве слідство. Вони сидітимуть на лаві підсудних".

При цьому він допустив зняття недоторканності з кількох народних депутатів, якщо слідство встановить їхню причетність до заворушень.

"Якщо буде доведено, що вони брали участь у цих діях безпосередньо і як організатори, то - так", - сказав секретар РНБО.

Повна версія інтерв'ю з Турчиновим, в якому він оцінює можливість наступу російських військ, поставок зброї в Україні з Заходу, перспективу свого прем'єрства, вийде сьогодні о 23.00 на 24-му телеканалі.

Нагадаємо, у вівторок президент Петро Порошенко заявив, що 31 серпня під час заворушень біля Верховної Ради другу гранату планували кинути у вікно парламенту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram