ГоловнаПолітика

У Раді підготували зміни до Конституції щодо децентралізації (документ)

Проект передбачає ліквідацію держадміністрацій

Робоча група Верховної Ради завершила підготовку змін до Конституції в частині децентралізації.

Про це повідомляється на сайті парламенту.

За словами спікера Володимира Гройсмана, текст схвалено "на 99%".

У проекті змін Конституції передбачається створення виконкомів на рівні областей і районів, за органами місцевого самоврядування буде закріплено "чіткі фінансові інструменти", визначено їх повноваження.

 "Базовий рівень, на який максимально все буде передано: і повноваження, і кошти, - це рівень заможних місцевих громад, це міста, селища, села", - сказав Гройсман.

Ще одна новація - ліквідація місцевих державних адміністрацій. Замість них буде створено нові органи з контрольною та координуючою функцією і буде створено систему, при якій збережуться противаги і буде виключено можливість порушення прав людей.

Гройсман повідомив, що 19 червня планує представити законопроект на засіданні Венеціанської комісії та отримати її висновок. Після цього документ розгляне Конституційна комісія. Її засідання, за словами спікера, можливе вже наступного тижня.

Оновлення. Видання Insider оприлюднило фотографії підготовленого робочою групою документа. Він трохи відрізняється від того варіанту, який потрапив у розпорядження LB.ua минулого тижня.

Нагадаємо, Верховна Рада має проголосувати в першому читанні законопроект про зміни до Конституції до кінця поточної сесії, тобто до середини липня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram