ГоловнаПолітика

ГПУ підозрює нардепа Клюєва у великій афері

Брати Клюєви обманом стали власниками Заводу напівпровідників

ГПУ підозрює нардепа Клюєва у великій афері
Сергей Клюев
Фото: Макс Левин

Нардепа Сергія Клюєва підозрюють у заволодінні чужим майном шляхом обману (шахрайство) в особливо великих розмірах, йдеться у внесеному до Верховної Ради поданні Генпрокуратури про надання згоди на арешт депутата.

Витяги з документа оприлюднила "Українська правда".

Справу проти Сергія Клюєва розслідують за ч.4 ст. 190 Кримінального кодексу України.

Згідно з поданням ГПУ, 2007 року брати Сергій і Андрій Клюєви через підконтрольні фірми вирішили взяти участь у приватизації 74,99% акцій ВАТ "Завод напівпровідників" (Запоріжжя), але не мали на це права, оскільки їхні фірми не мали необхідних патентів і технологій.

Щоб оминути це обмеження, Клюєви вирішили використовувати підприємство, яке мало такі патенти, але не мало грошей. Для цього підійшло кіровоградське ТОВ "Силікон". На початку 2007 року Сергій Клюєв зустрівся з представником "Силікону" Г.І. Коганом і запевнив, що профінансує придбання акцій "Заводу напівпровідників" за умови подальшого розподілу їх порівну між Клюєвими і "Силіконом". Коган погодився.

Згодом підконтрольні Клюєвим фірми переказали "Силікону" необхідні кошти - і компанія виграла аукціон, ставши власником Заводу напівпровідників. Проте потім Клюєви переконали Когана укласти додаткові угоди між "Силіконом" і своїми фірмами, в результаті чого "Силікон" потрапив у боргову залежність від Клюєвих і втратив контроль над придбаним заводом.

У підсумку Клюєви через свою австрійську компанію "Актив Солар Холдинг ГМБХ" заволоділи акціями Заводу напівпровідників.

Незабаром Клюєви, на той момент депутати Верховної Ради, домоглися від Укрексімбанку виділення 200 мільйонів євро кредитів на розвиток Заводу напівпровідників і створення вертикально інтегрованої компанії з виробництва полікристалічного кремнію.

Андрій Клюєв у березні 2010 року став першим віце-прем'єром, отримавши значні важелі впливу. На цій посаді восени того самого року він домігся виділення Державним агентством інвестицій і розвитку 200 млн гривень Заводу напівпровідників, щоб погасити відсотки за кредитом Укрексімбанку.

Оскільки цих грошей Держагентство не мало, Клюєв домігся перерозподілу видатків держбюджету за рахунок коштів із захищених статей бюджету, призначених спочатку для субвенцій місцевим бюджетам на виплату допомоги сім'ям з дітьми, малозабезпеченим сім'ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам та тимчасової допомоги дітям.

Нагадаємо, окрім Клюєва, ГПУ також подала в Раду прохання дозволити притягнути до відповідальності екс-комбата "Айдару" Сергія Мельничука. 5 березня ЄС продовжив санкції проти Сергія Клюєва, проте в Європі зажадали більше доказів його провини в кримінальних порушеннях. В іншому разі санкції з депутата знімуть у червні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram