ГоловнаПолітика

Рада схвалила створення спільної військової бригади з Литвою і Польщею

Ратифікацію угоди підтримали 290 народних депутатів

Рада схвалила створення спільної військової бригади з Литвою і Польщею
Архивное фото
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада України на сьогоднішньому пленарному засіданні ратифікувала угоду з Литвою і Польщею про створення спільної військової бригади. Відповідний законопроект №0004 підтримали 290 депутатів при мінімально необхідних 226.

За словами заступника міністра оборони Петра Мехеда, Україна делегує в бригаду 545 військовослужбовців, ще 15 осіб - у її штаб. Від Польщі в бригаді буде 3,5 тис. військових, а від Литви - до 350 осіб. Командування бригади розміститься в Польщі.

Бригада буде частиною системи миротворчих контингентів. Участь бригади в операціях відбуватиметься виключно на підставі одностайного рішення відповідних уповноважених органів державної влади України, Литви та Польщі.

В угоді зазначено, що спільна бригада повинна бути готова до участі в міжнародних операціях, які проводять на підставі мандата Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй.

Після ратифікації угоди оподаткування спільної бригади здійснюватиметься за спеціальними правилами. Зокрема від сплати податків, зборів й інших обов'язкових платежів буде звільнятися командування спільної бригади, а також призначені для матеріально-технічного постачання та споживання обладнання і товари, що тимчасово ввозяться і вивозяться на/з території Литви, Польщі та України у зв'язку з участю бригади у спільних навчаннях і операціях.

Угода набуде чинності через 30 днів після повідомлення Україною та Литвою Польщі про його ратифікацію.

Нагадаємо, угоду про створення спільної військової бригади було підписано у Варшаві (Польща) 19 вересня 2014 року. Намір створити спільну військову частину міністри оборони трьох країн висловлювали ще раніше - 2007 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram